Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 21 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Helweek dag 7: reflecteren op de week en je leven

De finishlijn is in zicht: je bent op de laatste dag van de Helweek aangekomen. Vandaag reflecteren we op onze prestatie (want dat is het zeker), denken we na over de geleerde lessen én hoe we deze inzichten gaan implementeren in de rest van ons leven.

Geen idee waar we het over hebben? Lees dan eerst dit artikel: Doe mee aan de WorkJuice Helweek: 7 dagen lang uit je comfort zone.

Dag 7 van de Helweek: reflecteren

Over de hele week gelden er zeven regels. Zo moet je niet alleen vroeg opstaan, maar ook gezond eten en een uur sporten. Maar daar blijft het niet bij: elke dag krijgt ook een ander thema.

Natuurlijk ben je ook vandaag gewoon om 5:00 uur opgestaan en ga je een uur alles geven in een sportsessie. Vandaag staan er geen andere punten op de agenda, dus je kunt de dag spenderen zoals je zelf wil. Maak wel een uurtje of twee vrij om te reflecteren op alles wat je deze week hebt meegemaakt en op je leven in het algemeen.

Dit doe je bijvoorbeeld door jezelf op je sterfbed voor te stellen. Ben je trots op het leven dat je hebt geleid? Heb je alles bereikt wat je had gehoopt te bereiken? Op deze manier creëer je een soort urgentie. Op een dag ga je dood (tja, het is de waarheid) en dan wil je geen spijt hebben van dingen die je níet gedaan hebt.

Met deze (angstaanjagende) truc leer je uitstelgedrag af

Bepaal je waardesysteem

Je tweede taak voor vandaag is om je waardesysteem te bepalen. Dit kun je aan de hand van een aantal vragen doen:

  • Wie ben je?
  • Hoe zou je moeder je omschrijven?
  • Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
  • Welke relaties in je leven zijn het meest belangrijk?
  • Waar ben je het meest trots op?

Zo ‘simpel’ is het: de antwoorden op deze vragen bepalen je waardesysteem. Wanneer je bijvoorbeeld ziek bent geweest, hecht je veel waarde aan gezondheid. Als je bent opgegroeid in armoede, zal geld en rijkdom een belangrijk onderdeel vormen in je waardesysteem. Als je dit waardesysteem eenmaal kent, kun je het gebruiken in je dagelijks leven. Het helpt je te vertellen of je iets moet doen of juist niet. Wanneer je voor een keuze staat, kun je je afvragen of het bij jouw waarden aansluit.

Ga op zoek naar rolmodellen

De laatste vraag die je jezelf stelt vandaag is ‘Naar wie kijk jij op? Of ben je zelfs een beetje jaloers?’ Er zal namelijk altijd iemand zijn die beter is, of verder in hun proces is dan jijzelf. En dat is iets goeds! Het betekent dat je altijd ergens naar kan streven. Als het iemand is in jouw industrie of werkveld, wat zorgt ervoor dat hij of zij zich onderscheidt van anderen? Zou jij hetzelfde kunnen?

Je zal zien dat deze reflectie aan het einde van de Helweek enorm waardevol is. Het zorgt namelijk dat je een duidelijke visie hebt voor het leven ná de Helweek. Good job!

Reflecteren vaag en zweverig? 3 praktische methodes om stil te staan en terug te blikken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Helweek dag 7: reflecteren op de week en je leven
Sluiten