Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Helweek dag 6: je innerlijke dialoog en positief denken

Het einde van de Helweek is in zicht! En dat niet alleen: je hebt jezelf uit bed gekregen om 5:00 uur op je vrije dag. Op je vrije dag! Dat verdient een schouderklopje. Dat menen we: loop naar de spiegel en geef jezelf er één. Wát een prestatie. Denk je nu: wat is die Tessa positief? Ja, en laat dat nou net het thema voor vandaag zijn!

Want je hebt meer controle over wat je denkt en hoe je je voelt dan je in eerste instantie misschien denkt. Geen idee waar we het over hebben? Lees dan eerst dit artikel: Doe mee aan de WorkJuice Helweek: 7 dagen lang uit je comfort zone.

Dag 6 van de Helweek: je innerlijke dialoog en positief denken

Over de hele week gelden er zeven regels. Zo moet je niet alleen vroeg opstaan, maar ook gezond eten en een uur sporten. Maar daar blijft het niet bij: elke dag krijgt ook een ander thema.

Gelukkig hebben we nu goed nieuws: waar de vorige vijf dagen een hel zijn geweest, doen we het in het weekend iets rustiger aan. Dat betekent niet dat je de teugels helemaal moet laten vieren. De dagen zijn nog steeds veeleisend en ze zullen het meeste opleveren als je ze serieus neemt.

Positief denken

De zaterdag gaat namelijk een hele uitdaging worden. Vandaag ga je namelijk alleen nog maar positief denken over de wereld en de mensen om je heen, maar ook – en dit is het meest belangrijk – over jezelf. Vandaag ga je ervaren dat de manier waarop je denkt een grote invloed heeft op hoe je je voelt.

Natuurlijk kan niet iedereens mindset zomaar worden bepaald met positief denken. Iemand met een depressie zal bijvoorbeeld niet geholpen worden door simpelweg maar positief te denken, merkt schrijver Erik Betrand Larssen op. Toch zijn er veel mensen die hier wél baat bij hebben, omdat ze de neiging hebben om te negatief over zichzelf te denken.

Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Vandaag ga je experimenteren met positief denken, om te kijken wat het met je doet. Onthoud dat experimenten soms falen en dat het niet erg is als er een negatieve gedachte tussendoor slipt. We zijn nou eenmaal geprogrammeerd om negatief te denken. Daarom is het ook belangrijk om eigenlijk een beetje overdreven positief te zijn vandaag. Overlaad jezelf met complimentjes, wees optimistisch en denk overdreven positief. Vandaag hoeft het allemaal niet realistisch te zijn.

Controleren van innerlijke dialoog

Wij kunnen nooit stoppen met denken. Dat is zowel een zegen als een vloek. Waarschijnlijk kan je zo een aantal momenten opnoemen waarop je piekerde en uitging van het worst case scenario, terwijl het uiteindelijk allemaal hartstikke mee viel. Als je jezelf aanleert minder vaak negatief te denken, zal dat niet alleen grote invloed hebben op je prestaties, maar ook op je humeur. Je zal je vaker gelukkig voelen. Jij kiest wat je tegen jezelf zegt, en dat heeft effect op wat je doet, zegt en voelt.

Uiteindelijk gaat dit je ook helpen je doelen te bereiken. Vaak lijken onze dromen namelijk te groot en te intimiderend, waardoor ze zo eng lijken dat we het niet eens proberen. Larssen zegt daarom tegen zichzelf dat hij blij is met elke uitkomst, en daarna geeft hij alles wat hij kan. Denk de volgende keer dat er een negatieve gedachte op popt, er gewoon meteen een positieve gedachte achteraan. Je zal zien dat het daarna steeds meer automatisch gaat en dat je jezelf als het ware zal ‘brainwashen’.

De kracht van positief denken: zo ‘win’ je op werk met de psychologie van sport

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Helweek dag 6: je innerlijke dialoog en positief denken
Sluiten