Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 4 mrt 2020

Goed nieuws: de helft van de leidinggevenden bij Unilever is nu vrouw

Het aantal vrouwen in leidinggevende posities wereldwijd stijgt gestaag. Gemiddeld is 29 procent van de managers vrouw. Unilever strijdt al tien jaar lang voor meer gendergelijkheid in hun managementteams. Met succes: de Nederlands-Britse multinational zegt het percentage mannen en vrouwen in leidinggevende functies wereldwijd gelijkgetrokken te hebben.

Van de 14.000 managers bij Unilever is nu de helft vrouw. Een jaar eerder dan de doelstelling was. Er is vooral vooruitgang geboekt op afdelingen als financiën, technologie en logistiek – afdelingen waar vrouwen normaal gesproken vaak ondervertegenwoordigd zijn.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland wordt 52 procent van de managementfuncties vervuld door vrouwen. Annemarieke de Haan – ook een vrouw dus! – is net algemeen directeur van Unilever Benelux.

In het persbericht zegt ze trots te zijn op de vooruitgang in gendergelijkheid van het bedrijf.  “Wij willen bijdragen aan een wereld waarin iedereen gelijke rechten en kansen heeft, en niet beperkt wordt door negatieve normen en kansen.”

Hoe heeft Unilever dit bereikt?

Tegen de NOS vertelt HR-manager Martine Zeeger van Unilever Benelux hoe Unilever dit bereikt heeft. “Het is lastig voor organisaties om ingesleten patronen te doorbreken”, zegt ze. “Het kost je dus tien jaar voordat je het percentage hebt opgekrikt naar een gelijke verdeling man-vrouw.”

In 2010 was nog 38 procent van de managers vrouw. Door maatregelen te treffen, wist het bedrijf de verdeling gelijk te trekken. Bij de selectieprocedure werkt Unilever bijvoorbeeld met artificial intelligence. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen werknemers aannemen die op hen lijken.

“Mannen nemen meer mannen aan, vrouwen meer vrouwen”, legt Zeegers uit. “Als je uit Amsterdam komt, neem je meer Amsterdammers aan, dat is de unconscious bias. Dat doen mensen niet bewust, maar het is wel een patroon dat je vaak ziet in grote organisaties.”

Unilever kijkt daarom niet meer naar cv’s. Sollicitanten moeten opdrachten op de computer doen, die vervolgens met behulp van algoritmen worden uitgelezen. Pas in de laatste ronde wordt er daadwerkelijk gesproken met mensen. Ook worden medewerkers erop aangesproken als het percentage onder de 50 procent zit.

Nog niet klaar

Dat het gemiddelde nu 50-50 is onder managers, betekent niet dat ze klaar zijn, geeft Unilever eerlijk toe. Diversiteit houdt natuurlijk niet op bij mannen en vrouwen. Ook is er in de absolute top van het bedrijf nog veel werk te doen, lezen we op RTLZ. Van de dertien hoogste topfuncties, worden er namelijk maar vier vervuld door een vrouw.

Dat betekent overigens niet dat er geen vooruitgang is geboekt in de bestuurstop. Waar in 2010 slechts tien procent van topbestuurders vrouw was (één van de tien), is dit percentage opgekrikt naar bijna 31 procent.

Uitgebreid partnerverlof

Unilever is lekker bezig: gisteren kwam de multinational nog in het nieuws, omdat Nederlandse werknemers zes weken partnerverlof krijgen rond de bevalling van hun partner. Dat is veel verder dan de wet voorschrijft: het wettelijke minimum is vijf dagen doorbetaald krijgen.

In Finland gaan ze nog een stapje verder: de Finse regering maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Goed nieuws: de helft van de leidinggevenden bij Unilever is nu vrouw
Sluiten