Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 10 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

Helene Geijtenbeek over haar nieuwe rol als stuurvrouw van TEDxAmsterdamWomen, diversiteit en haar vrouwelijke rolmodellen

Na tien succesvolle edities van TEDxAmsterdamWomen draagt oprichter en stuurvrouw Marian Spier het stokje over aan Helene Geijtenbeek, subsidie-adviseur en partner bij Deloitte. We spreken met Helene over haar nieuwe rol, feminisme en haar grootste vrouwelijke rolmodellen. En natuurlijk willen we ook alles weten over de volgende editie, die door de pandemie extra uitdagingen met zich mee brengt.

Dat er een event komt, is in ieder geval zeker. “Net als voorgaande jaren is de organisatie vastberaden om een podium te bieden aan inspirerende persoonlijkheden met goede, blikverruimende ideeën”, zegt Helene. “Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat iedere groep uit de samenleving vertegenwoordigd zal zijn.”

Hoe belangrijk is diversiteit en inclusiviteit voor jou?

“Tot voor kort had ik eigenlijk niet zo veel met het onderwerp diversiteit en inclusiviteit. Ik ben zelf, vrouw zijnde, partner geworden bij Deloitte. Als ik het kan, dacht ik, dan kan iedereen dat als ze het écht zouden willen. Tot vorig jaar april, toen ik meeging met een studiereis naar Silicon Valley. Daar heb ik zo ontzettend veel geleerd. Niet alleen door de gepresenteerde facts en cijfers over inclusiviteit en vrouwen aan de top, maar ook van de vrouwen die meegingen met die reis en vertelden over de uitdagingen waar zij mee te maken hadden.

Die reis was echt een eyeopener. Ik zag op dat moment pas hoe het feit dat ik een vrouw ben, mij heeft vertraagd in mijn carrière.”

Tegen wat voor uitdagingen ben je dan aangelopen in je carrière?

“Achteraf zie ik dat je jezelf toch harder moet bewijzen dan een man. Zeker in het begin van mijn carrière werkte ik hard en ging ik er echt voor om promotie te maken. Toen werd ik weleens bestempeld als opportunistisch. Een man die voor z’n carrière gaat, zou zo nooit genoemd zijn.

Toen ik in aanmerking kwam voor een partnerfunctie, werd me gezegd dat ze ’toch twijfelden of ik wel met mijn vuist op tafel kon slaan’. Toen heb ik geantwoord dat ik wellicht andere manieren hanteer om mijn doelen te bereiken, maar dat ik vrijwel altijd krijg wat ik wil. Dat ik tot hier ben gekomen is het levende bewijs. Daar hadden ze niet van terug.”

Denk je dat mensen bij ‘een leider’ toch algauw denken aan mannelijke kwaliteiten?

“Dat is lastig, maar ik denk het wel. Mijn leiderschapsstijl heeft altijd gedraaid om samenwerken.

Ik zou ook nooit roepen dat ik de baas ben. Dat is wel anders bij de man op de apenrots, evel heel zwart-wit gezegd. Niet iedere man is natuurlijk hetzelfde.”

Hoe ben je uiteindelijk bij TEDxAmsterdamWomen terecht gekomen?

“De studiereis naar Silicon Valley werd georganiseerd door Facebook en TEDxWomen. Bij terugkomst wilde ik graag wat terugdoen. Binnen Deloitte zat ik op een positie waarop ik die rol op me kon nemen, en bij TEDxAmsterdamWomen heb ik aangegeven dat ik graag vrijwilliger wilde worden.

Inmiddels kennen veel mensen TED natuurlijk. De Talks zijn super leuk en de community erachter vind ik fantastisch. Zoveel slimme vrouwen die ik anders nooit zou ontmoeten, uit alle windstreken van de aarde, met allemaal verschillende achtergronden en beroepen. Toen Marian Spier aankondigde te stoppen, dacht ik: ‘En nu? Ik heb net iets gevonden waar ik mijn ei in kwijt kan.’ Zo is het idee eigenlijk geboren.”

Lees ook: Marian Spier over het ontstaan van TEDxAmsterdamWomen, feminisme en haar carrière adviezen

Hoe zijn jullie op het thema ‘Courage to Connect’ gekomen?

“Het onderwerp sluit heel mooi aan op het coronatijdperk, maar eigenlijk hadden we het al daarvoor bedacht. Het vorige thema was TEDxAmsterdamWomen (met een streep door Women), met de boodschap dat een speciaal event voor vrouwen over tien jaar niet meer nodig moet zijn. Toen dacht ik: als dat de oproep is geweest, moeten we nu actie ondernemen. Alleen erover praten helpt niet. Nu moeten we de connectie maken met mannen, zodat zij zich er ook bewust van worden.

Het thema wordt eigenlijk steeds passender. Eerst door COVID, waarin connecties nog belangrijker zijn geworden, en daarna de racisme discussie.”

Door COVID is je eerste jaar meteen een uitdaging, hoe gaat de voorbereiding?

“Aan het begin dacht ik echt: wat heb ik gedaan? Hoe moeten we verder? We hebben toen met het team gepraat en besloten dat het juist nu belangrijker dan ooit is dat het event zou doorgaan. We bereiden ons nu voor op twee scenario’s: een online event en meerdere kleinere events die we livestreamen. Zo zou de community elkaar toch op 1,5 meter kunnen ontmoeten.

Achteraf blijkt deze speciale editie een blessing in disguise te zijn. Het is een kans om het anders te doen. Marian heeft het tien jaar zo fantastisch gedaan, ik was bang dat het dan alleen maar kon tegenvallen. Nu heb ik de mogelijkheid om er echt mijn stempel op te drukken.”

Helene Geijtenbeek
Foto: Helene Geijtenbeek

Wie zijn jouw grootste vrouwelijke rolmodellen?

“Los van mijn moeder die altijd heeft gewerkt, is dat Madonna. Vroeger was ik fan van Madonna. Ze was heel rebels en iedere keer weer anders en dat sprak mij echt aan. Ze weet nu nog steeds relevant te blijven. Voor mannen als Mick Jagger maakt het niets uit als ze ouder worden, ze gaan wel door. Voor vrouwen is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Ik vind dat echt prachtig van Madonna: gewoon doorgaan en relevant blijven in elk stadium van haar carrière. Bovendien spreekt ze zich ook altijd uit voor vrouwen, haar speech bij de Billboard Women in Music 2016 was enorm inspirerend.

Misschien een beetje gek, maar een ander rolmodel van mij is mijn dochter. Ze is 17 jaar oud en gaat dit jaar studeren aan de universiteit. Ik vind het zo mooi om te zien dat ze zich echt heeft ontwikkeld als feminist. In haar klas op de middelbare school stond ze altijd voor anderen op en maakte ze zich hard tegen onder andere racisme.

Als ik het met haar heb over de gender pay gap, valt haar mond echt open en zegt ze verontwaardigd: “Dat kan echt niet.” Ik hoop echt dat haar generatie de generatie is die het niet accepteert. Die zegt: stop, het kan zo niet langer.”

Wat is jouw ultieme carrièreadvies voor vrouwen die net beginnen met werken?

“Als je iets wil, moet je er ook voor gaan. Laat je niet aan de kant zetten.

En als je twijfelt, en je je afvraagt of je bijvoorbeeld niet te veel ruimte inneemt, ga dan in gesprek met mensen die je voor zijn gegaan en meer ervaring hebben.”

Zoals alle, wereldwijde TEDx women-events vindt ook TEDxAmsterdamWomen dit jaar plaats tussen 13 en 29 november. Meer informatie en tussentijdse bekendmakingen zijn terug te vinden op www.tedxamsterdamwomen.nl.

Lees ook: Geen topvrouwen te vinden? Deze bedrijven lukten het wel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Helene Geijtenbeek over haar nieuwe rol als stuurvrouw van TEDxAmsterdamWomen, diversiteit en haar vrouwelijke rolmodellen
Sluiten