Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Op de werkvloer 2 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Hekel aan je baas of leidinggevende? 5 tips om je werkdag toch te overleven

Het zal je maar gebeuren: heb je eindelijk die droombaan in de pocket, blijkt je baas of leidinggevende een verschrikking te zijn. Jammer genoeg kan dit in de realiteit altijd voorkomen. En omdat je die droombaan niet wilt verliezen, hebben we tips om je werkdagen toch te overleven.

Misschien klikken jullie gewoon niet, of heeft je leidinggevende onrealistische verwachtingen. Wat de reden ook is, we delen vijf tips om hiermee om te gaan.

Help, ik haat mijn leidinggevende!

Dat een goede relatie met je baas of leidinggevende goed is voor je werkgeluk en voor je carrière hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wat als je jouw baan wel leuk vindt, maar echt niet met je baas door één deur kan?

1. Praat

De tip ‘praat met je baas’ lijkt misschien een open deur, maar het zal je verbazen hoe veel mensen deze stap niet durven te maken. Het is ook een enge stap om te maken – het is immers je báás. Maar ook jouw baas zal het niet fijn vinden als jij jezelf niet kunt zijn, omdat jullie toxische relatie in de weg zit.

2. Maak een pro/con lijst

Oké, jouw baas of je leidinggevende is een dikke con. Maar het feit dat je nog niet van baan gewisseld bent, betekent ook dat er léúke dingen zijn om je op te focussen. Misschien is de locatie van jouw werk perfect. Misschien heb je de allerleukste collega’s, of vind je het werk zelf super leuk om te doen.

Zet alle positieve dingen van jouw job op een rijtje, en focus je juist op deze positieve dingen. Je kunt het niet goed vinden met je baas, maar hé, de rest is wél leuk.

3. Houd jezelf een spiegel voor

In een relatie zijn twee personen betrokken. Als de relatie tussen jou en je baas niet goed is, probeer dan ook eens naar jezelf te kijken. Ben jij wel de beste versie van jezelf geweest? Of zijn er ook een aantal verbeterpunten waar je zelf mee aan de slag kunt?

4. Maak een lijst van wát je zo verschrikkelijk vind aan je baas

Dit vind je vast een leuke: wát vind je allemaal zo verschrikkelijk aan je baas of leidinggevende? En zijn er omstandigheden die die eigenschappen kunnen verminderen? Er zijn een aantal ideeën waar je zo over na kunt denken.

Bij veel irritante eigenschappen valt er namelijk wel iets te regelen om deze eigenschap te verminderen. Vind je dat je baas stinkt, en wil je liever niet één op één samen in een hokje zitten? Vraag of je buiten jullie werkoverleg kunt doen, tijdens een rondje lopen. Vind je zijn mails te kortaf? Vraag naar meer face to face-contact.

5. Ga mediteren. Of vooruit, ga boxen.

Zijn de bovenstaande opties eigenlijk geen optie? Of helpt niets? Dan is het altijd nog mogelijk om jouw opgekropte emoties eruit te gooien met meditatie. Of boxen. Het is maar net welke van de twee uitersten het beste bij jou past.

Meer over vervelende collega’s

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

The Oprah Magazine

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hekel aan je baas of leidinggevende? 5 tips om je werkdag toch te overleven
Sluiten