Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 14 september 2019

Growth mindset versus fixed mindset: zoveel invloed heeft je mindset op je succes

Wist je dat je mindset – oftewel: de gedachtes die je hebt – een grote invloed hebt op wat je daadwerkelijk bereikt? Ga er maar eens op letten: als jij ervan overtuigd bent dat iets niet gaat lukken, dan zal de situatie ook zeker in de soep lopen. Terwijl je een hele andere uitkomst kan verwachten als je er vol zelfvertrouwen in gaat, een growth mindset hebt.

Wacht eens even, wat is zo’n growth mindset precies? En is het mogelijk jouw (belemmerende) mindset te veranderen?

Wat is een growth mindset?

Misschien ken je de populaire uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan‘. Dat is eigenlijk precies wat een growth mindset inhoudt. Letterlijk vertaald betekent het groei mindset.

Met zo’n mindset zie je eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen dan problemen waar je niets aan kunt veranderen.

Growth mindset: Carol Dweck

Zodra je in de wereld duikt van growth mindset, zal je de naam van Dr. Carol Dweck snel voorbij horen komen. Het is namelijk deze psycholoog die de grondlegger is van de growth mindset én de fixed minset. In andere woorden, een mindset die statisch is of een mindset die gericht is op groei.

Growth mindset versus fixed mindset

Voordat we uitleggen hoe Carol Dweck bij deze twee verschillende mindsets is gekomen, is het handig om uit te leggen wat een growth mindset versus fixed minset eigenlijk inhoudt. Wat is het verschil tussen de twee?

Een growth mindset kennen we inmiddels, maar wat houdt een fixed mindset in? Iemand met een fixed mindset denkt in termen als ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Ze proberen één keer te boogschieten, het lukt niet, en denken vervolgens dat ze nooit zullen kunnen boogschieten. Om maar een voorbeeld te noemen. Het zijn dan ook mensen met een fixed mindset die ervan zijn overtuigd dat bij het succesvolle mensen het succes is komen aanwaaien.

Dit is natuurlijk een overdreven voorbeeld als je het zo leest. Toch heeft een groot deel van de bevolking een fixed mindset. Hier zit natuurlijk een angst achter: de angst om te falen, buitengesloten te worden of dom over te komen. Je zou op je bek kunnen gaan als je het probeert, dus ga je er vanuit dat je het toch nooit zal lukken.

Carol Dweck kwam er na decennia lang onderzoek achter dat het precies die mindset is die mensen tegenhoudt in hun ontwikkeling. Want als jij ervan overtuigd bent dat je wél aan kwaliteiten kunt werken en kunt groeien, dan bereik je veel meer.

Lees ook: Je comfortabel voelen buiten je comfortzone: zo doe je dat

Het ontstaan van de mindsets

Haar onderzoek begon toen het haar zo’n dertig jaar geleden opviel dat sommige leerlingen enorm teleurgesteld raken bij een mislukking en anderen wel doorzetten. Leerlingen met een growth mindset zeiden na een slecht cijfer bij de volgende toets beter te gaan leren. Die met een fixed mindset hadden het idee dat ze ‘gewoon slecht waren in dat vak’. Waarom zou je dan nog leren?

De mindsets hierboven zijn natuurlijk nogal zwart-wit opgeschreven. Niemand handelt honderd procent vanuit een fixed of growth mindset. Nu je je bewust bent van de verschillende soorten mindsets, kun je jouw gedachtes herkennen op het moment dat je jezelf onbewust tegenhoudt.

Je hebt echt invloed

Want het mooie is: je hebt invloed op je mindset. En je mindset heeft écht invloed op wat je bereikt. Het zit zo: tot niet zo lang geleden dachten wetenschappers dat je hersenen voorop waren ontwikkeld als je volwassen is. Dat blijkt helemaal niet waar te zijn: je hersenen passen zich gedurende je hele leven aan.

Ook kunnen er op volwassen leeftijd nog steeds nieuwe verbindingen tussen hersencellen ontstaan. Dat heet neuroplasticiteit. Deze verbindingen zorgen ervoor dat je iets kunt leren. Elke keer dat we iets nieuws leren, leggen we als het ware een nieuw ‘paadje’ in onze hersenen. Dat betekent dat als je jezelf betrapt op een fixed mindset gedachte als ‘Ik kan het toch niet’, je die kan vervangen met een growth mindset gedachte: ‘Ik kan het leren als ik er tijd en energie in stop’.

Geloof ons: hoe vaker je de gedachtes bewust om gaat wisselen, hoe meer vanzelf het uiteindelijk zal gaan.

Dit vind je misschien ook interessant

Reageer op artikel:
Growth mindset versus fixed mindset: zoveel invloed heeft je mindset op je succes
Sluiten