Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 26 aug 2019

Dit zijn de 10 meest groeiende (en verrassende!) banen voor vrouwen

Als je mensen vraagt waar ze aan denken als je ‘taxichauffeur’ of ‘bouwvakker’ zegt, zullen de meesten zich een man voorstellen. Ook als je Googelt op deze woorden, zie je voornamelijk mannen en geen vrouwen voor hun taxi staan of met bouwhelmen op. Als we naar data kijken, gaat dit beeld snel veranderen.

Dat steeds meer vrouwen werken is geen verrassing. In 1969 werkte maar 34,1 procent van de vrouwen, tegenover 84,0 procent van de mannen. Gemiddeld over 2018 zagen we een ander verhaal: de arbeidsparticipatie van vrouwen was vorig jaar 63,2 procent, tegenover 72,5 procent van de mannen. Wat wel verrassend is, zijn de beroepen waarin ze steeds meer gaan werken.

Top 10 beroepen met meeste groei in vrouwen

SmartAsset analyseerde de werkgelegenheidsdata uit de Verenigde Staten van 2014 en vergeleek dat met de data uit 2018. Ze keken hierbij naar de beroepen waar de meeste groei in het aantal vrouwen was te zien. Verrassend genoeg bestaat bijna de gehele top 10 uit beroepen die traditioneel vooral door mannen werden gedaan.

  1. Taxichauffeur
  2. Bouwvakker
  3. Technische ingenieur
  4. Bezorger
  5. Dierenarts
  6. Nurse practioner (verpleegkundig specialist) – gedeelde plek
  7. Architect – gedeelde plek
  8. Arts-assistent
  9. Constructiemanager
  10. Dierenverzorger (in bijvoorbeeld dierentuin, aquarium, asiel)

Vooral bij het beroep ‘taxichauffeur’ is een enorme groei in vrouwen te zien. Sinds 2014 is het aantal vrouwelijke taxichauffeurs met maar liefst 188 procent gegroeid. Dit komt door het ontstaan van apps als Uber en Lyft, waar veel zich aanmelden als chauffeurs.

Lees ook: Waarom werken er zo weinig vrouwen in de tech-industrie?

In deeltijd

Vrouwen kunnen dan hun eigen uren bepalen, waardoor het goed te combineren is met family life. Want dat is nog steeds iets wat je veel ziet in de VS én Nederland: vrouwen die in deeltijd werken. In Nederland werken mannen gemiddeld 36 uur per week. Voor vrouwen is dat 26 uur.

Die flexibele uren komen in het geval van de taxichauffeurs wel met een hoge prijs. Het is namelijk één van de beroepen in de VS waar de grootste salariskloof bestaat tussen mannen en vrouwen. Niet elk beroep in de top 10 betekent trouwens weinig salaris. Een dierenarts verdient bijvoorbeeld gemiddeld 90.000 dollar per jaar.

Benieuwd waar je veel mee kunt verdienen in Nederland? Dit zijn de best betaalde banen in ons land.

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 meest groeiende (en verrassende!) banen voor vrouwen
Sluiten