Tessa Ham
Tessa Ham Geld 13 jul 2020

Durf je niet op je bankrekening te kijken? Zo krijg je grip op je financiën

Grof gezegd heb je twee type mensen. Het ene type kijkt bijna obsessief op z’n bankrekening en is fan van de ‘kijk vooruit’-functie. Het tweede type vermijdt het kijken op z’n bankrekening zo veel mogelijk. Behoor jij tot het tweede type en durf jij eigenlijk ook niet op je rekening te kijken? Dan is het hoog tijd om je relatie met geld aan te pakken en meer grip op je financiën te krijgen.

Want eerlijk is eerlijk: die halve paniekaanval als je aan het einde van de maand op je bank- en spaarrekening kijkt is verre van ideaal.

Slechte relatie met geld

We zeiden het al in de intro: er zijn veel mensen die het bekijken van hun bankrekening zo lang mogelijk uitstellen. Moeten ze dan toch op hun rekening kijken? Dan gaat dat gepaard met een naar en zenuwachtig gevoel in de onderbuik.

Herkenbaar? Dé tip om dat paniekgevoel te verlagen is om vaker op je rekening te kijken. Ja, zo simpel is het. Veel van ons (in de tweede categorie mensen) kijken alleen maar op hun rekening als ze bijvoorbeeld een rekening moeten betalen of aan het einde van de maand, om te bepalen of ze nog naar de kroeg kunnen gaan voor een aantal biertjes.

Kortom: eigenlijk ben je op deze manier alleen met geld bezig als het van je rekening af gaat.

Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf

Financiële experts raden daarom aan om vaker met geld bezig te zijn dan alleen de keren met een negatieve associatie. Ze raden aan om ten minste één keer per week op je rekening te kijken. Grip op je financiën krijgen, begint dus eigenlijk bij er meer aandacht aan besteden. Maak deze ‘date’ met je bankrekening zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op je favoriete speciaalbiertje terwijl jij je rekening door spitst.

Ook handig: Dit trucje laat jou ongemerkt 1.500 euro per jaar sparen

Als je hart niet sneller gaat kloppen van het invullen van Excel-sheets voor meer overzicht over je financiën, dan hoef je dit doel ook niet voor jezelf te stellen. Er zijn genoeg apps die het vervelende werk voor je uit handen kunnen nemen. De Grip App zet je bij- en afschrijvingen bijvoorbeeld automatisch in categorieën, waardoor je in één ogenblik ziet waar je geld naartoe gaat. De app Dyme gaat zelfs een stapje verder: hiermee kan je ook abonnementen opzeggen of eenvoudig overstappen. Zoek op ‘geld’ of ‘budget’ in de App store en bekijk het hele digitale aanbod.

Leven met minder geldzorgen heeft niets te maken met hoeveel geld er elke maand op je bankrekening bijkomt. Mensen die salarissen verdienen waar jij en ik van kunnen dromen, kunnen net zo goed een levensstijl hebben waarbij ze van loonstrook naar loonstrook leven. Het geheim zit ‘m in de aandacht en het bewustzijn. Op deze manier heb je namelijk het gevoel alsof je zelf de touwtjes in handen hebt.

Lees ook: Minder werken? Zo word je financieel onafhankelijk(er)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Durf je niet op je bankrekening te kijken? Zo krijg je grip op je financiën
Sluiten