7 grenzen die je moet behouden met je vrienden op werk en waarom dat belangrijk is

Een fijne werkplek is meer dan een plek waar je je ei kwijt kunt. Het is ook een plek waar je werkt met fijne collega’s. Met een beetje geluk vind je ware vriendschap op de werkvloer, maar wees wel voorzichtig. Het is belangrijk om grenzen te stellen.

Het is logisch dat je een band opbouwt met je collega’s, want je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je vrienden. Werk vormt meestal een belangrijk onderdeel van ons leven en collega’s horen daarbij. De kans is groot dat je samenwerkt met mensen die dezelfde interesses en passie hebben als jij. Dit kan een goede basis zijn voor een hechte vriendschap, maar het stellen van grenzen is wel belangrijk. Het gaat namelijk wel om je baan en je inkomen.

Bouw langzaam vriendschappen op

Als het gaat om vriendschappen op werk doe je er goed aan om deze langzaam op de bouwen. Het kost tijd om iemand te leren kennen, ongeacht waar je diegene ontmoet. Dat je een goede eerste indruk hebt, hoeft niet te betekenen dat je het over één jaar nog goed kan vinden met elkaar. Zeker op werk is het wijs om voorzichtig te zijn, omdat de gevolgen vaak groter zijn als het mis gaat. Je moet toch met elkaar blijven werken, ook na een heftige ruzie.

Focus je eerst op werk

Het is natuurlijk fijn om vriendschappen op te bouwen op werk, maar dat is niet waar het om draait. Je hebt een taak op werk en verantwoordelijkheden. Dit moet daarom altijd je eerste focus zijn. Dat je een goede vriend aan werk overhoudt, is alleen maar een fijne bonus. Als je samenwerkt is het belangrijk dat je gericht bent op je werk. Het zou zonde zijn als je een gemeenschappelijk werkdoel niet behaalt, omdat je aan het kletsen bent. Worst case scenario kun je zelfs je baan kwijtraken, omdat je niet meer productief bent.

Word niet te persoonlijk

De meeste mensen roddelen weleens op werk, dus ook je collega’s. Het is dus verstandig om niet alles te delen. Bijvoorbeeld dat je gillende ruzie hebt met je partner, hoe het ervoor staat met je geldzaken of dat je die ene collega écht niet kan uitstaan. Het zijn enkele voorbeelden van zaken die je beter voor je zelf kunt houden. Het is niet verstandig om op de werkvloer al je vuile was op te hangen. Je kunt een hechte band opbouwen met je collega’s zonder dat je elk detail van je privéleven deelt. Op die manier weet je ook zeker dat je privéleven niet de roddel van de dag wordt.

Blijf neutraal als leidinggevende

In een leidinggevende functie is het belangrijk om geen onderscheid te maken tussen de collega’s waarmee je bevriend bent en andere collega’s. Je wil niet dat anderen zich buitengesloten voelen. Een goed team functioneert juist goed als iedereen het gevoel heeft dat ze bijdragen. Het zou zonde zijn als je goede input over het oog ziet, omdat je alleen oor hebt voor je lievelingscollega’s. Daarnaast is het simpelweg niet professioneel. Het creëren van een goede teamdynamiek is onderdeel van je functie, eentje die je zeker niet voor lief mag nemen.

Lees ook: Waarom het belangrijk is voor managers om niet ‘too close’ te worden

Vorm geen gesloten groepjes

Het is normaal dat je met sommige collega’s beter overweeg kan dan met anderen. Je trekt ook gauw naar mensen die op je lijken. Op die manier ontstaan er voor je het door hebt groepjes. Alleen is dat op de werkvloer niet altijd even handig. Je werkt namelijk in een team en niet met een geselecteerd groepje die je graag mag. Dit is je baan en niet Mean Girls. Ga je tijdens de lunch buiten eten? Nodig dan ook andere collega’s uit. Een team is veel sterker als de sfeer goed is.

Vriendschappen dragen bij aan een fijne werksfeer. Het is zeker niet de bedoeling dat je je afzondert van je collega’s. Je kunt én vrienden zijn én professioneel blijven. Dus vind een goede balans zodat je een goede, maar professionele band kunt opbouwen. Na werk kun je altijd doen wat je zelf wilt.

Meer tips voor op werk

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
7 grenzen die je moet behouden met je vrienden op werk en waarom dat belangrijk is
Sluiten