Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 29 aug 2020

In podcast Grenzeloos vertellen hulpverleners over hun indrukwekkende werk tijdens coronacrisis

Het coronavirus heeft in Nederland een enorme (o.a. economische) impact, maar in sommige landen waar al sprake was van onrust, conflicten en/of ziektes is de situatie door COVID-19 schrijnend geworden. Artsen zonder Grenzen is momenteel dan ook bezig met hun grootste noodhulp operatie ooit. Om aandacht te vragen voor de situatie brengt Artsen zonder Grenzen nu de indrukwekkende podcast Grenzeloos uit.

In de podcast vertellen hulpverleners zelf wat zij meemaakten tijdens hun missies en hun strijd tegen het coronavirus. Elke aflevering wordt gehost door een bekende Nederlandse podcast, van DAMN, HONEY tot Datevermaak.

Artsen zonder grenzen testen op corona
Bron: Artsen zonder Grenzen

De reden voor Grenzeloos

Terwijl we in Nederland langzaamaan weer ons leven beginnen op te pakken, brengt het coronavirus nog steeds honderdduizenden kwetsbaren ter wereld in gevaar. In alle 70 landen waar Artsen zonder Grenzen werkt staat de noodhulporganisatie klaar om voor coronapatiënten te zorgen. In 53 landen zijn speciale COVID-19 projecten opgestart. En daar is geld voor nodig.

“Voorlichting, infectiebeheersing en medisch personeel zijn relevanter dan ooit”, zegt Nelke Manders, directeur van Artsen zonder Grenzen. “Het coronavirus verspreidt zich ook naar gebieden waar mensen al zwaar getroffen zijn door andere crises, zoals oorlog en andere besmettelijke ziekten. En naar landen waar medische zorg niet zo vanzelfsprekend is als bij ons.”

Artsen zonder Grenzen geeft voorlichting over corona
Bron: Artsen zonder Grenzen

Samenwerking met bekende Nederlandse podcasts

Met de podcast Grenzeloos vraagt Artsen zonder Grenzen aandacht voor de situatie. Door medewerkers over zijn of haar strijd met het coronavirus te laten vertellen, hoopt de organisatie dat mensen in actie komen en geld doneren. Vijf bekende Nederlandse podcasts steunen de campagne door zendtijd te doneren. De makers van de podcasts DAMN, HONEY, Podnataal, Datevermaak, Betrouwbare Bronnen en de Eeuw van de Amateur werken mee aan de serie. Een unieke situatie: nog nooit eerder doneerden Nederlandse podcastmakers hun zendtijd.

In Podnataal vertelt arts Mirte Sprenger over bevallen in conflictgebied en de gevolgen van het coronavirus. Landencoördinator Ton Berg geeft bij DAMN, HONEY weer hoe ze onderhandelt met rebellen zodat de noodhulpoperatie tegen het coronavirus door kan gaan. Epidemioloog Maarten de Jong is te horen bij Datevermaak over waarom daten belangrijk en tegelijkertijd onhandig kan zijn tijdens een lange missie. En lobbyist Karel Hendriks doet in de podcast Betrouwbare Bronnen een boekje open over wat een pandemie zo complex maakt. Hij vertelt ook wat er achter de schermen gebeurt bij Artsen zonder Grenzen om noodhulp te kunnen blijven verlenen.

Artsen zonder Grenzen
Bron: Artsen zonder Grenzen

Nu te beluisteren

De eerste drie podcasts zijn inmiddels te beluisteren. Niet alleen op het kanaal van DAMN, HONEY, Podnataal en Datevermaak, maar ook als eigen podcast via Spotify en Apple Podcasts. De komende weken verschijnen er nog twee podcasts. Daarna gebruikt Artsen zonder Grenzen het kanaal om nog meer verhalen te vertellen over de hulpverlening die de organisatie biedt.

Nu al doneren? Of ben je op zoek naar meer informatie over de campagne en podcast? Neem dan eens een kijkje op de website van Grenzeloos. Good to know: een sponsor van Artsen zonder Grenzen zal de opbrengst van deze campagne verdubbelen. De sponsor doet dit tot een maximaal totaalbedrag van 25.000 euro. Dit houdt in dat als Artsen zonder Grenzen meer donaties binnenkrijgt dan 25.000 euro, de sponsor de noodhulporganisatie 25.000 euro geeft. Is het totale bedrag minder dan 25.000 euro dan verdubbelt de sponsor het totale bedrag.

Op naar die 25.000, zouden wij zeggen!

Meer podcast tips?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
In podcast Grenzeloos vertellen hulpverleners over hun indrukwekkende werk tijdens coronacrisis
Sluiten