Backlinks voor je blog creëren? Zo krijg je dat gratis voor elkaar

Bloggen gaat meestal niet over rozen, want écht succesvol zijn als blogger kost best wat tijd en energie. Toch zijn er allerlei trucjes waarmee je jezelf als blogger meer in de spotlights kan zetten, die je net maar even moet weten. Deze keer belichten we het belang van backlinks, en hoe je die gratis kan krijgen.

Fijne content creëren is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat mensen (en met name Google) je content gaan oppikken?

Een mogelijke weg: backlinks

Backlinks zijn links op andere websites die verwijzen naar jouw blog. Doordat andere websites je blog vernoemen, krijgt Google het signaal dat je blog belangrijk is. Dit is gunstig voor je SEO, oftewel: het gemak waarmee Google je blog zal vinden en bovenaan de zoekresultaten zal plaatsen.

Ben je nog niet vertrouwd met deze term? Eerder schreven we er een handig overzichtsartikel over.

Hoe krijg je gratis backlinks voor je blog?

We weten dus dat het belangrijk is dat andere websites refereren naar jouw blog. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? We zetten 6 tips op een rijtje.

1. Schrijf gastblogposts

In termen van backlinks zijn gastblogs schrijven de ultieme win-win situatie. Jij levert (gratis) content aan, zij linken naar je blog. Bovendien beland je automatisch in een netwerk van andere bloggers.

Je krijgt daarnaast de kans om te schrijven voor een ander publiek en je bouwt een bepaalde online reputatie op. Met andere woorden: het is de investering qua tijd meestal meer dan waard.

2. Schrijf geweldige content waar mensen automatisch naar linken

Deze tip is heel logisch, maar wel erg belangrijk. Hoe relevanter je content, hoe vaker mensen automatisch naar je blog linken. Andere auteurs linken bijvoorbeeld om een punt extra kracht bij te zetten of om hun lezers extra achtergrondinformatie aan te bieden.

Het punt is hier dat je een bepaalde betekenis moet bieden aan je publiek. Heeft iemand een backlink naar jouw blog geplaatst? Bedank die website dan met een berichtje of een post op social media.

3. Schrijf reviews en beoordelingen

Reviews schrijven zijn een makkelijke manier om een gratis backlink te krijgen. Begin met een lijst te maken van producten of diensten waar jij gebruik van gemaakt hebt. Schrijf vervolgens een eerlijke review.

Veel bedrijven vinden het leuk om positieve beoordelingen te delen op hun websites of Facebookpagina. Of het nu gaat om een e-book, een online service, een nieuwe hotspot in town of een beautyproduct: het is altijd het proberen waard!

4. Ontwerp interessante infographics

Infographics zijn handige, verticale afbeeldingen die een bepaald idee weergeven via illustraties, afbeeldingen, cijfers en kernwoorden. Omdat ze zo handig te lezen zijn, worden ze vaak maximaal gedeeld. Feit is ook dat veel bedrijven best wat geld betalen aan grafische ontwerpers om dit soort werk te verrichten.

Ben jij handig met grafische programma’s? Probeer dan eens om een infographic te maken van een goed gelezen blogpost die belangrijke informatie bevat. In het beste geval wordt je afbeelding spontaan opgepikt en gedeeld (inclusief backlink), maar je kan ook zelf andere websites op de hoogte brengen van je infographic. Vaak zijn die dankbaar met de gratis geleverde content en linken ze met plezier naar jouw blog.

5. Besteed genoeg tijd aan e-mails uitzenden

We know: niets zo vervelend als een bomvol mailbox van bloggers en instanties die smeken om aandacht. Toch zijn dit soort e-mails nog steeds een belangrijke tool om je blog onder de aandacht te brengen.

Volg je bloggers die dezelfde soort content als die van jou leveren? Stel jezelf dan eens voor in een e-mail en link naar enkele van jouw blogposts. Krijg je positief antwoord? Dan kan je in een volgende stap vragen of ze jouw blogbericht interessant vinden om te delen of om ernaar te linken.

6. Steek moeite in je comments

Iedereen kan snel een commentaar als ‘leuk stukje!’ achterlaten, maar écht de aandacht op jezelf te vestigen kan enkel door genuanceerdere, interessante comments te posten. Vooral bij andere blogs is dit interessant.

Want wie weet biedt je reactie wel de nodige inspiratie om er een blogpost over te maken? Wie weet verwerkt de blogger jouw mening in een volgend blogbericht? Wees creatief en schrijf iets attents en bedachtzaam.

Je leest het: gratis backlinks creëren kost wel wat tijd en moeite. Maar het goeie aan al deze tips is dat ze – naast de kans op gratis backlinks – ook meteen je zichtbaarheid als blogger vergroten. Da’s dus twee voor de prijs van één!

Dit vind je misschien ook interessant:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Backlinks voor je blog creëren? Zo krijg je dat gratis voor elkaar
Sluiten