Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 9 jul 2019

Het Golden Growth Model: in 6 stappen en 60 dagen je leven structureel veranderen

Tachtig uur per week werken was eerder regel dan uitzondering bij Charlotte Labee. Zelfs toen de eigenaresse van een kledinglijn baarmoederhalskanker kreeg, gaf ze zichzelf niet genoeg tijd om te herstellen. Twee dagen na haar operatie zat ze weer op kantoor.

Nadat Charlotte faillissement moest aanvragen van haar kledinglijn, werd ze op een ochtend wakker met verlammingsverschijnselen. “Als je zo doorgaat, zit je over twee maanden in een rolstoel”, zei de dokter tegen haar. Dus veranderde ze haar levensstijl compleet.

Charlotte kwam in een burn-out terecht en ondervond hoeveel stress met je lichaam en hersenen doet. Na opleidingen op het gebied van neurowetenschappen en voedingsleer, wil ze de kennis met de rest van de wereld delen. “Ik had gewild dat ik dit eerder had geweten”, vertelt ze. “Maar alles gebeurt met een reden, nu kan ik dit aan anderen vertellen.”

Golden Growth Model

Charlotte ontwikkelde het Golden Growth Model, een methode waarmee je jouw leven in 6 stappen en 60 dagen structureel veranderd. Waarom 60 dagen? “Het duurt minimaal een maand tot twee maanden voordat er nieuwe verbindingen tussen neuronen worden aangelegd in onze hersenen”, legt Charlotte uit. “Je brein heeft de tijd nodig om zich te resetten. Maar het kan dus wél: alles wat je wil, kan je ze aanleren, maar ook afleren.”

golden growth model van charlotte labee

Stap 1: Visualiseer je droom

“Stap 1 is om te leven naar je dromen. Bij deze stap ga ik met mensen aan de slag: wat zijn je dromen? En hoe kan je die visualiseren? Volgens de neurowetenschap werkt visualiseren echt. Door je sterk een bepaalde gewenste situatie voor te stellen, zet je bepaalde processen in gang in de hersenen. Als je dit vijf of tien keer per dag een minuut doet, stuur je je hersenen de goede kant op.”

Stap 2: Verwerk je angsten

“Veel mensen hebben een droom, maar jagen die niet na. Ze vragen zich af wat een ander ervan vindt, of ze wel de juiste keuze maken en of ze wel iets anders vinden als ze hun baan opzeggen. Door die angst komen je hersenen vast te zitten, ze zijn dan alleen maar bezig om stress te verwerken.”

Stap 3: Benoem wat je minimale basisbehoeften zijn

“Bij basisbehoeften noemen veel mensen geld verdienen. Maar bij deze stap kijken we naar de psychologische basisbehoeften. De eerste is liefde. Zonder liefde kunnen mensen niet overleven. In het verleden is er een heftig experiment geweest waarin veertig pasgeboren baby’s alleen basisverzorging kregen, maar geen affectie. Al die veertig baby’s stierven, omdat mensen nou eenmaal liefde nodig hebben om te overleven. Naast liefde zijn er nog elf andere basisbehoeften, zoals juiste voeding en juiste beweging.”

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress van je baan hebt

Stap 4: Beantwoord eerlijk de vraag waarom je wilt veranderen

“Waarom ga je je verbeteren? Als we van een ander moeten verbeteren, dan is dat de verkeerde motivatie. Alleen als er intrinsieke motivatie is (je wilt het zelf), dan kun je patronen gaan veranderen.”

Stap 5: Pas Muda, Muri en Mura toe

“Het Golden Growth Model is geïnspireerd op de Japanse filosofie van Kaizen. Dit staat in het Japans voor ‘veranderen naar beter’. Deze filosofie is gebaseerd op drie pijlers: Muda, Muri en Mura.”

  • Muda betekent letterlijk vertaald ‘afval’. Laat alles los wat negatieve energie oplevert en niet bijdraagt aan het realiseren van de doelen die je wilt behalen.
  • Muri betekent in beweging komen. Bij het toepassen van Muri steek je dus de handen uit de mouwen.
  • Mura draait om stabiliteit en regelmaat. Je gaat hierbij op zoek naar een balans in je lichaam en geest.

Stap 6: Maak je doelstellingen SMART

“Bij stap 6 omschrijf je je doelstellingen helder en bedenk je een stappenplan om die doelen te behalen.”

50 procent is ook al goed

Maak je er geen zorgen om dat je met Charlotte’s model meteen altijd gezond moet eten, om even een voorbeeld te noemen. “Bij 50 procent doe je het ook heel goed”, zegt Charlotte. “Ik eet ook weleens friet, of drink weleens een wijntje. Maar als ik dat twee dagen achter elkaar doe, eet ik daarna een week gewoon veel groente en voel ik me weer beter. Gezond eten hoeft niet heel heftig aan te voelen.”

Vanaf 10 september kun je het boek ‘Brain Balance’ van Charlotte Labee kopen om zelf aan de slag te gaan. Charlotte geeft ook lezingen en workshops over het Golden Growth Model en een online cursus, die je op elk moment kan uitvoeren. Bekijk voor meer informatie over de methode de website.

Verder lezen over stress

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Het Golden Growth Model: in 6 stappen en 60 dagen je leven structureel veranderen
Sluiten