De door vrouwen geregisseerde films die de Golden Globes zijn vergeten

Eerder dit jaar werd Greta Gerwig de vijfde vrouw ooit die genomineerd werd voor een Oscar voor Best Director. “Dat is op één hand te tellen”, zei ze tegen USA Today. Dat vrouwelijke regisseurs nog steeds over het hoofd worden gezien, blijkt wel uit de nominaties voor de Golden Globes van 2019 die gisteren, op 6 december, bekend werden gemaakt.

De nominaties voor Best Director zijn voor 100 procent man. Natuurlijk moeten de nominaties uitgekozen worden op hun skills en niet op hun geslacht. Maar het is wel erg opvallend dat er weer geen enkele door vrouwen geregisseerde film was die een nominatie verdiende.

Minder regisseuses

Het probleem is natuurlijk groter dan dit. Een onderzoek uit 2017 liet zien dat het moeilijk is om een vrouwelijke regisseur te zijn in Hollywood. Er zijn zo’n 24 mannelijke regisseurs voor elke vrouwelijke. En je kunt me niet vertellen dat er gewoon minder vrouwen regisseur willen worden.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de carrière van regisseuses korter is dan die van regisseurs. Waar mannen films regisseren als ze tussen de twintig en tachtig jaar zijn, beginnen vrouwen pas op hun dertigste. Ook stoppen ze op hun zestigste al met het maken van films.

Vrouwelijke regisseurs krijgen dus minder kansen. 20th Century Fox en Paramount hebben in 2018 niet één film uitgebracht met een vrouwelijke regisseur. Dat betekent niet dat er dit jaar helemaal geen zijn uitgekomen bij andere studio’s. Deze films vinden wij het vernoemen waard.

Destroyer – Karyn Kusama

Het is niet dat de film Destroyer helemaal niet is opgemerkt door de Golden Globes. Nicole Kidman is namelijk genomineerd voor haar rol in de film. Regisseuse Karyn Kusama maakt donkere thrillers en horrors met vrouwen in de hoofdrol, waar je normaal gesproken testosteron verwacht. Ze laat zien dat je geen ballen nodig hebt voor dit soort films, maar visie.

The Tale – Jennifer Fox

Jennifer Fox schreef én regisseerde The Tale, een film die gebaseerd is op haar eigen leven. In de emotionele en intense film speelt Laura Dern een vrouw die nadenkt over de eerste ‘relatie’ die ze op haar dertiende had, met een 40-jarige man. Dankzij de directe regie van Fox is het geen makkelijke film om naar te kijken, maar dit zijn wel verhalen die verteld moeten worden.

Can You Ever Forgive Me? – Marielle Heller

Ook Can You Forgive Me? is niet onopgemerkt gebleven bij de Golden Globes. Melissa McCarthy speelt hierin de hoofdrol en is daarvoor genomineerd voor een Golden Globe. Het is een rol uit haar comedy comfort zone en daarom zeker het kijken waard. Dat zeggen wij niet alleen: de film krijgt maar liefst een 98 procent score op RottenTomatoes. Volgens de critici komt dat niet alleen door McCarthy, maar zeker ook door regisseuse Marielle Heller.

Blockers – Kay Cannon

In 2018 moeten vrouwen nog steeds bewijzen dat ze net zo grappig zijn als mannen. Maar Blockers was toch echt één van de grappigste comedy’s van dit jaar. De fil was het regiedebuut van Kay Cannon, de schrijfster van 30 Rock en Pitch Perfect.

To All the Boys I’ve Loved Before – Susan Johnson

Ja, we noemen ook een teen rom com. Niet omdat dit per se de beste film van 2018 was, maar wel één die een heel genre kan redden. Rom-coms waren langzaam aan het uitsterven. De tijd van Hugh Grant en Katherine Heigl lag in het verleden, want de grote studio’s zagen waar het geld was: bij films gebaseerd op stripboeken.

Gelukkig was daar dit jaar To All the Boys I’ve Loved Before, die het genre weleens zou kunnen redden. Het heeft al de elementen van een goede rom-com en dat is wel te merken aan de populariteit. Hoe kan het ook anders dat een vrouw, Susan Johnson om precies te zijn, verantwoordelijk was voor deze grote hit.

Meer lezen over de kracht van vrouwen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De door vrouwen geregisseerde films die de Golden Globes zijn vergeten
Sluiten