Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 31 dec 2018

Waarom je goede voornemens nooit vol kan houden (en hoe je dit wel doet)

Meer bewegen, gezonder eten, minder schermtijd, stoppen met roken, minder drinken… Dit is de tijd dat we met z’n allen massaal weer goede voornemens gaan bedenken. Volgens onderzoek mislukt ongeveer 90 procent van die goede voornemens en is januari de slechtste maand om met een voornemen te starten.

Eerlijk is eerlijk, ook voor ons is dat pijnlijk herkenbaar. Hoe kan het toch dat die goede voornemens zo vaak mislukken?

Goede voornemens werken niet

Dat jij je goede voornemens nooit vol kan houden, komt onder andere omdat je ze niet concreet maakt. Als jij zo’n voornemen heel vaag houdt, zoals ‘minder schermtijd’, dan zullen je oude gewoontes je in de weg zitten. Schrijf dus vooral op wat er daarvoor nodig is om dat te bereiken. Je social media apps van je telefoon verwijderen bijvoorbeeld, of je telefoon ’s avonds wegleggen.

Daarbij moet je natuurlijk wel tijd, aandacht en energie aan je goede voornemens besteden. Met alleen verlangen naar ‘een gespierder lichaam’ of ‘een betere werk/privé-balans’ kom je er natuurlijk niet. Nee, je spreekt met jezelf af dat je elke woensdag en zaterdag naar de sportschool gaat. Wat voor weer het ook is.

Leer en wees realistisch

Leer ook van de vorige keren dat jij je goede voornemens niet hebt volgehouden. Spreek je al jaar na jaar met jezelf af dat je nu écht gezonder gaat worden? Dan weet je nu dat dat maandje naar de sportschool niet voor jou werkt. En dat dieet blijkbaar ook niet. Het is niet gek als dat in 2019 dan weer niet zou lukken, toch? Vind een manier die wél voor jou werkt.

Stel ten slotte realistische doelen. Anders stel je jezelf alleen maar teleur. 10K volgers op je fotografie Insta account is leuk, maar als je bij 0 begint, is dat niet echt realistisch. Bedenk je dat je er 5K wil halen (en hoe je dat dan gaat doen – concreet maken!). Gehaald? Mooi! Kan je weer een nieuw doel bedenken.

Maak je goede voornemens concreet, steek er aandacht en tijd in, kijk wat wel voor jou werkt en wees realistisch. Misschien zit jij dit jaar dan bij die 10 procent. Succes!

Meer lezen over doelen stellen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je goede voornemens nooit vol kan houden (en hoe je dit wel doet)
Sluiten