Tessa Ham
Tessa Ham Solliciteren 8 apr 2020

Zo vertel je jouw goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie

Als er één vraag is die je bij een sollicitatie kunt verwachten, is dat wel ‘Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?’. Hoewel die vraag de nodige stress en frustratie kan opleveren, betekent dit ook dat je deze vraag voor het gesprek goed kan voorbereiden.

Hoe geef je nou het beste antwoord op de vraag over je goede en slechte eigenschappen bij een sollicitatie?

Goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie

Je wil bij het vertellen van je goede eigenschappen niet uit de hoogte klinken. En bij je slechte eigenschappen wil je geen antwoord geven waardoor je niet meer wordt aangenomen.

Bij het beantwoorden van deze vragen gaat het er niet zozeer om wat je antwoordt, maar hoe je ze beantwoordt. Als een interviewer je deze vraag stelt, wil hij of zij je beter leren kennen. Ze willen checken of je eerlijk bent, zelfinzicht hebt en op een volwassen en professionele manier op de vraag kunt reageren.

Handig! Maak deze 8 fouten niet bij je sollicitatiegesprek

Wees eerlijk

Een antwoord dat echt en authentiek klinkt, komt een stuk beter over dan een antwoord dat generiek, berekenend, overdreven of bescheiden klinkt. Dat heeft het tegenovergestelde effect. Een werkgever wil niet iemand aannemen die geen zelfinzicht heeft en niet kan erkennen dat er eigenschappen zijn waar ze aan moeten werken.

Hier vind je voorbeelden van slechte eigenschappen die je kunt noemen.

Deel een verhaal

Een verhaal vertellen heeft meerdere voordelen bij het solliciteren. In de eerste plaats zullen de personen aan de andere kant van de tafel jou beter onthouden dan andere kandidaten. Bovendien klinkt het ook als een eerlijk en doordacht antwoord (zie tip 1).

Maar bovenal begrijpen de interviewers je goede en slechte eigenschappen beter als je ze aan de hand van situaties uitlegt. Ja, je kan goed tegen stress, maar wanneer heb je dat in het verleden nou echt laten zien? Bij een verhaal over je slechte eigenschappen, kun je bovendien in je verhaal verweven dat – alhoewel je presentatie misschien niet enorm goed was – het plan dat je moest presenteren wel grondig en goed was.

Voeg een inzicht toe

Een belangrijk onderdeel van een sterk antwoord is het toevoegen van een inzicht, zeker als het om je slechte eigenschappen gaat. Vertel hierbij wat je hebt geleerd of hoe je aan dit verbeterpunt werkt. Hiermee laat je zien dat deze eigenschap hopelijk geen probleem gaat zijn voor deze organisatie. Of in ieder geval dat je kunt groeien.

Ook bij het vertellen van je goede eigenschappen kun je een inzicht toevoegen in het antwoord. Hier vertel je hoe deze eigenschap je kan helpen bij de functie waar je nu op solliciteert.

Lees ook: ‘Vertel eens iets over jezelf’ – hoe antwoord je nou eigenlijk op die vraag?

Houd het kort

Als ze vragen naar je goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie, hoef je echt niet een lijst met al je sterke eigenschappen en verbeterpunten op te sommen. Focus je op één of twee eigenschappen en ga hierbij in detail. Leg ze goed uit aan de hand van bovenstaande tips.

Pas je antwoord aan op de vacature

Lees bij je voorbereiding goed de vacature door en pas je goede en slechte eigenschappen hierop aan. Staat er dat ze een proactieve collega zoeken? Benadruk bij je sterke eigenschappen dan dat jij proactief bent. Als dat tenminste echt zo is natuurlijk.

Bij je slechte eigenschappen doe je eigenlijk het tegenovergestelde en blijf je weg van wat er in de vacature staat of bij het bedrijf past. Als ze een teamplayer zoeken, kan je beter niet aandragen dat je niet zo goed samen kan werken.

Onze allergrootste tip is misschien wel deze: maak je niet te veel zorgen. Natuurlijk wil je jezelf goed voorbereiden op deze vraag, maar geef er niet te veel gewicht aan. Ze gaan echt niet puur en alleen op die vraag beoordelen of jij een geschikte match bent. Het is slechts één vraag.

Lees ook: Andere vragen die je bij het solliciteren kunt verwachten

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo vertel je jouw goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie
Sluiten