7 tips om een sterke pitch af te leveren
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.workjuice.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Faustin-distel-wD1LRb9OeEo-unsplash.jpg)
Het maakt niet uit of je voor een zaal vol mensen of slechts voor één persoon staat, pitchen is best spannend. Goed pitchen is de manier om mensen te overtuigen van jouw idee, motivatie of kwaliteiten. Om dit goed te kunnen doen, heb je een aantal dingen nodig.
Pitchen is zo’n vaardigheid die je leert door het vaker te doen. Gelukkig zijn er ook een aantal eenvoudige verbeteringen die je pitch naar een hoger level tillen.
> Zo geef je een geweldige elevator pitch (en sleep je die baan of opdracht binnen)
Goed pitchen met deze tips
1. Wees authentiek
Dit is het allerbelangrijkste: wees jezelf om oprecht over te komen. Als een verlegen iemand opeens een extraverte pitch houdt, komt dat nep over. Forceer jezelf niet iemand anders te zijn. Blijf jezelf, spreek duidelijk en wees authentiek.
2. Goede voorbereiding is key
Een goede voorbereiding is écht het halve werk. Zorg dat je weet wat je wilt zeggen en dat je weet welk punt je over wilt brengen. Zorg dat niets onduidelijk is. Een pitch is te kort om alles uitgebreid uit te leggen.
3. Het begin is belangrijk
Bij goed pitchen is het belangrijk de aandacht vast te houden. Dit lukt vooral goed als je eerste acht seconden pakkend zijn. Open met een interessante quote, een vraag of een intrigerend statement. Zo denken mensen na over wat je zegt en blijven ze geboeid.
4. Zorg voor contact met het publiek
Blijf contact houden met je publiek. Maak oogcontact en laat merken dat je ze ziet. Je kunt zelf ook goed aan je publiek merken wanneer de aandacht begint te vervagen. Dan moet je er misschien iets nieuws tegenaan gooien, er een opmerking over maken of langzaam afronden.
5. Non-verbale communicatie is ook belangrijk
Goed pitchen is niet alleen afhankelijk van je speech, maar ook van je non-verbale communicatie. Als je lichaamstaal zelfverzekerd is, zal je pitch ook zo overkomen. Ga niet hangen, niet zitten en sta rechtovereind.
6. Kom met een oplossing
Dit is de grote fout die je kunt maken: meer vragen opwekken. Zorg dat je binnen de pitch komt met een oplossing of een idee zodat je echt iets hebt waar mensen iets aan hebben. Sluit af met een duidelijke kern.
7. Sluit het goed af
Goed afsluiten is net zo belangrijk als goed openen. De afsluiter bepaalt hoelang mensen jouw pitch onthouden. Vat in een duidelijke zin samen wat de kernboodschap van je pitch is zodat dit blijft hangen. Raffel het einde niet af en voorkom dat je eindigt met: ‘dit was mijn pitch; zijn er nog vragen?’ Het is geen spreekbeurt.
Dit vind je misschien ook interessant
- De TED Masterclass app leert je spreken als een TED spreker
- Deze soft skills heb je tegenwoordig nodig als leider
- 6 manieren om weer geïnspireerd te raken op werk
IntermediairNKpitchenFrankwatching