Van het Rotterdamse nachtleven naar een eco-glamping runnen op een Spaanse berg

Waarom wonen in het drukke stadse leven van Rotterdam als je ook een eco-glamping kunt runnen op een Spaanse berg, niet ver de van de kust mét zeven honden? Zoiets moeten Anna Schram (33) en haar co-founders (Cees en Sander, beiden 33) gedacht hebben toen ze Finca Les Coves drie jaar geleden ontwikkelden. Hoe gaat zoiets, duurzaam ondernemen in het buitenland?

De eco-glamping is al een paar jaar hot op Instagram, en dat is niet zo gek. Het stuk land bestaat uit meerdere Instawaardige hoekjes, er lopen 5 (!) hondjes, 3 varkens en 3 poezen rond, er worden retreats (maar geen ‘gewone’) georganiseerd én de glamping is duurzaam opgezet.

Daar wilden we graag meer over weten en zusje Bedrock vraagt Anna het hemd van het lijf.

Hoi Anna, hoe is het om duurzaam te ondernemen in het buitenland?

“We begonnen Finca Les Coves bijna 3 jaar geleden. Terwijl we de glamping bouwde, ontstond er meer en meer feeling met duurzaamheid. Als je elke dag middenin de natuur wakker wordt, wil je daar goed voor zorgen.

Er lagen al zonnepanelen en het water van het zwembad werd al op natuurlijke wijze gezuiverd. Nu kijken we ieder jaar hoe we weer een nieuwe, duurzame stap kunnen maken. Inmiddels hebben we twee grote safaritenten in de valei, een authentiek Spaans huisje, twee nieuwe tiny houses in de vorm van een A-frame en een grot-villa. Voor die laatste hebben we bestaande grotten verder laten uitgraven.

We wisten precies wat voor plek we wilden creëren. Een plek voor stadse mensen die helemaal tot rust willen komen, maar ook een plek die een hippe uitstraling heeft. Daarom hebben we een roze bar.”

Hoe kwamen jullie erbij een eco-glamping op te richten?

“Ik wilde graag naar het buitenland, want ik kwam uit een flinke burn-out. Ik werd nergens meer blij van en vond niets meer leuk. Ik had geen droomplaatje voor ogen ofzo, letterlijk alles zou kunnen. Ik was op zoek naar een lichtpuntje, iets waarvan m’n hart sneller zou gaan kloppen.

Wat ik níét meer wilde waren beeldschermen of validatie van likes en views, maar menselijk contact, mensen blij maken, dynamiek, met mijn handen bezig zijn en creativiteit meer in een praktische vorm. Ik wilde in de natuur zijn met dieren. Cees, mijn man, was ook klaar voor een verandering. We kwamen van een druk leven in Rotterdam en hadden behoefte aan rust.

Toen gingen we zoeken en vonden we deze Finca (Spaans landgoed). Die nemen we sindsdien in beheer en daar konden we precies van maken wat we wilden. Een kleinschalige glamping.”

Wat is er eco aan de glamping Finca Les Coves?

“Allereerst koken we inmiddels helemaal vegetarisch en op onze holistische retreats helemaal plantaardig. Door deze plek ben ik zelf ook veganistisch gaan eten trouwens. Aan voedselverspilling doen we niet, want alle etensresten worden opgegeten door onze varkentjes.

Veel mensen in Spanje drinken niet uit de kraan en gebruiken daarom veel plastic flessen, wij hebben per accommodatie een grote tap die weer wordt gerecycled als ‘ie leeg is.

Verder zijn we zelfvoorzienend qua stroom en gebruiken we septic tanks: dat zijn tanks waarin alles uit de douches en de wc’s terecht komt. Daarom mag je bij ons geen papier in het toilet stoppen. Uiteindelijk gaat er dan schoon water terug de natuur in.

Ook hebben we zonneboilers, daarmee wordt door middel van zonnepanelen het water verwarmd wordt. Oh, én al het overgrote deel van interieur is tweedehands of komt uit de buurt.”

Wat heb je nodig om duurzaam te ondernemen?

“Liefde voor de natuur en je leefomgeving. Je moet dat echt als iets waardevols zien en als iets wat je mooie dingen brengt. Ik merkte dat de natuur me zoveel moois bracht, dat ik daar ook goed voor wilde zorgen. In Rotterdam werd ik er ook wel mee geconfronteerd, maar kon ik makkelijker mijn oogkleppen opdoen.

Ook is het belangrijk goed contact te hebben met je doelgroep en een goede feeling te hebben voor wat zij willen. Door etentjes of praatjes bij het zwembad leren we steeds meer. Waar zijn ze bereid voor om te betalen? Wij werken daarom met een ijkpersoon: zou Rachel hiervoor betalen? Of vindt ze iets anders belangrijker? Het scheelt dat wij de doelgroep zijn en ons daardoor goed kunnen verplaatsen.

Het kennen van je doelgroep is heel belangrijk. Als je álles duurzaam gaat doen, wordt je doelgroep kleiner en de prijs hoger. Bij iedere nieuwe duurzame maatregel moeten we dus goed de kosten en baten afwegen.

Daarom koken we ook vegetarisch en niet vegan. Daar zijn de mensen nog niet. De Rootreat is meer niche, en is wel vegan.”

Wat voor duurzame holistische retreats organiseren jullie?

“We organiseerden dit jaar voor de tweede keer het Rootreat. Wijzelf en onze vrijwilligers maakten op dit landgoed zo’n betekenisvolle transformatie door, dat we die ervaring wilden delen met anderen door middel van een week waarin in je in alle rust reconnect met jezelf en de natuur.

De Rootreat kwam tot stand doordat we steeds meer in contact kwam met like minded mensen. De yoga-docent bleek ook Ayurveda-docent te zijn en zo kwam er steeds meer bij. Zo ontstond het eerste Roottreat.

Voor mensen die zichzelf nog niet als spiritueel zien, kan zo’n eerst retreat als een behoorlijke drempel voelen. Die denken misschien aan treehuggers en brandnetelthee drinken, maar wij willen spiritualiteit juist laagdrempelig en toegankelijk maken voor iedereen.

Het aantal retreats verschilt, van winterretreats tot self love-retreats met Nadja van Osch of mini-retreats voor ondernemers en vriendinnengroepen. We werken op maat.”

Als ondernemer ga je vaak tegenslagen krijgen. Vertrouw erop dat het altijd weer goedkomt.

Heb je tips voor mensen die ook duurzaam willen ondernemen?

“Besteed dingen uit aan experts. Doe dingen die voor jou aanvoelen als jouw superpower. Merk je dat je ergens geen energie van krijgt, laat iemand anders het dan doen. Dan kan jij beter je tijd besteden aan iets waar je wél energie van krijgt en dat laten groeien.

Ik vond bijvoorbeeld dat ik alles moest kunnen, en ook de tuin. Ik woonde immers buiten. Maar het was echt te veel. Toen heeft de tuinman de basis gedaan en wij houden het bij.

Tip van Bedrock: 5 rustgevende yogaretreats in Europa die de moeite waard zijn

Leer ook de taal voordat je ergers naartoe gaat. Dat gaat je zoveel frustratie besparen en je gaat je dan veel sneller thuisvoelen ergens.

Als ondernemer ga je vaak tegenslagen krijgen. Vertrouw erop dat het altijd weer goedkomt. Voordat ik hierheen kwam, was ik echt een stresskip. Nu ben ik niet meer zo snel onder de indruk als er iets misgaat, ik kan meer hebben. Ik denk dat het door de Spaanse mentaliteit komt.”

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

“Ik zou graag als zijtak een soort permacultuur-landbouwproject willen opzetten, allemaal op een duurzame manier. Het lijk me geweldig als mensen hierheen kunnen komen, kunnen meedraaien en er nog veel meer fruitbomen zijn, een soort voedselbos.

Ook zie ik een dieren sanctuary voor me, dat zou hier heel goed passen. Maar dan heb je ook mensen nodig die weten je een dier uiteindelijk weer terugzet in de natuur. We merken dat mensen het heel fijn vinden met onze dieren hier.

Uiteindelijk zie ik een soort glamping dorpje voor me: een sprookjesplek voor jong en oud. Met een hobbit huisje en een boomhut. We willen graag samenwerken met kunstenaars en een beetje een festival vibe creëren. Er is ruimte zat om gezellige hoekjes te maken.”

Wil jij zelf eens langsgaan bij Finca Les Coves voor een overnachting of een retreat?  Bekijk de website voor alle data en prijzen. En oh, vergeet vooral het vrolijke Instagram-account niet te volgen. Word je instant vrolijk van!

Meer over duurzaam ondernemen:

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Van het Rotterdamse nachtleven naar een eco-glamping runnen op een Spaanse berg
Sluiten