Tessa Ham
Tessa Ham Persoonlijke groei 4 jul 2021

3 slechte gewoontes die je tegenhouden in je carrière

Vrouwen, deze is voor jullie. Het is nú tijd om op te houden met deze drie gewoontes, waar voornamelijk vrouwen nogal een handje van hebben. Onbewust houden deze gewoontes ons tegen in onze carrière.

Over welke gewoontes hebben we het? En, nog belangrijker, hoe stoppen we hiermee?

Gewoontes die je tegenhouden in je carrière

Deze gewoontes zorgen er – zonder dat je het doorhebt – voor dat je je eigen glazen ingooit en niet zo hard groeit in je carrière als je zou kunnen.

Je gelooft niet genoeg in jezelf

Betrap jij je er wel eens op dat je kansen niet neemt omdat je denkt dat je het niet aan kunt? Dat je niet goed genoeg bent? Omdat je bang bent om te falen? Dan is dat een duidelijk teken dat je niet genoeg in jezelf gelooft. En dat terwijl je toch echt bent gekomen waar je nu bent door je harde werk en de vaardigheden en kennis die je in huis hebt.

5 tips om af te rekenen met onzekerheid op werk

Ga vanaf nu een lijst met je prestaties bijhouden. Als mens hebben we nogal de neiging om vooral de keren dat het niét zo lekker liep te onthouden. Op deze lijst houd je daarom al je successen, prestaties en complimenten bij. Het is onwijs fijn om deze lijst erbij te pakken als je een confidence boost nodig hebt.

Je houdt jezelf te klein

Wij vrouwen hebben nogal eens de neiging om onszelf klein te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de volgende cijfers: volgens Forbes solliciteren mannen voor een baan als ze voor 60 procent aan de eisen van de vacature voldoen. Vrouwen willen graag aan alle eisen voldoen voordat ze hun sollicitatiebrief opsturen.

Het uit zich ook in het feit dat we niet genoeg vragen om wat we willen of zeggen wat we echt denken. In een vergadering bijvoorbeeld, omdat je bang bent te dominant over te komen. En heb je weleens net gedaan of je iets niet wist om je gesprekspartner beter over zichzelf te laten voelen? I know I did.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over salarisonderhandelingen. Uit onderzoek van Indeed bleek dat in dit coronajaar maar één op de vijf vrouwen van plan is om een salarisverhoging te vragen, tegenover één op de drie mannen.

Waarom (en hoe) je tijdens corona gewoon om een salarisverhoging moet vragen

Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe je je carrière eigenlijk kan schaden. Jammer genoeg kun je niet van de één op de andere dag stoppen met jezelf klein houden. Maar hoe meer je je mond opentrekt, vraagt om wat je wilt en de stoute schoenen aantrekt, hoe natuurlijker het zal komen.

Je managet je tijd niet goed

Heb jij wel eens tijd geïnvesteerd om meer te leren over time management en productiviteit? Dat klinkt natuurlijk gek: tijd inleveren om meer tijd te besparen, maar geloof me: je toekomstige zelf gaat je zo dankbaar zijn.

Wanneer je efficiënter gaat werken en prioriteit gaat geven aan de zaken die er écht toe doen, zal je zien dat je veel makkelijker en sneller kunt groeien in je werk. Duik meteen in de wereld van meer structuur door al onze artikelen over productiviteit te lezen.

De 3 grootste fouten die vrouwen op hun sollicitatiebrief en cv maken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

The Every Girl

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
3 slechte gewoontes die je tegenhouden in je carrière
Sluiten