3 gevoelens die elke werkende moeder heeft

Een werkende moeder zijn kan stressvol zijn. Op de avond voor een grote presentatie wordt je kind net ziek. Of als je een zware dag op werk hebt gehad, struikel jij bij binnenkomst over het speelgoed. Toch kan het bij andere ouders net lijken alsof ze alles onder controle hebben. Geloof ons: jij bent echt niet de enige die zich weleens zo voelt.

Deze drie gevoelens heeft iedere werkende moeder af en toe.

Gevoel nummer #1: uitputting

Soms denk je als ouder dat je alles perfect moet doen. Dat je het huis moet opruimen ’s avonds, terwijl je een dag op werk hebt gehad met saaie meetings en een overstroomde inbox. Het is ook oké om een keer eten te bestellen als het niet jouw dag is. Of de troep in huis maar even te laten.

Gevoel nummer #2: schuldig

Veel werkende moeders kampen weleens met schuldgevoelens over het feit dat ze werken. Is het niet beter als ik thuisblijf? Heeft het een slechte invloed op mijn kinderen? Dat gevoel is heel normaal, maar weet dat het nergens voor nodig is. Het tegendeel is zelfs waar: uit onderzoek blijkt dat dochters van werkende moeders meer verdienen en hogere functies scoren. Zonen zijn later meer bij hun eigen gezin betrokken. Laat dat schuldgevoel maar gaan: je bent een geweldig rolmodel voor je kinderen.

Lees ook: Waarom het oké is om als moeder fulltime te werken

Gevoel nummer #3: overweldigd

Uit onderzoek blijkt dat het zijn van een werkende ouder gelijk is aan het hebben van twee fulltime banen. Maar dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen. Wat kun je nou doen als combineren van een baan en het moederschap overweldigend aanvoelt?

  • Accepteer hulp: van iedereen die het wil geven. Wees eerlijk tegenover de mensen om je heen met wat je nodig hebt, of dat nou thuis of op werk is.
  • Maak lijstjes: er is niets fijner dan iets van je to do-list afstrepen. Daarnaast is het een lekker gevoel om niets meer te kunnen vergeten. Zodra een gedachte in je hoofd op popt (je moet die nog bellen, dat nog kopen etc.) schrijf je het op één van je lijstjes. Dat kan natuurlijk old school, maar misschien is het handiger om dit te doen in een app als Todoist of Wunderlist, waar je verschillende categorieën kunt aanmaken.
  • Zeg vaker nee en minder vaak sorry: het is oké om niet naar een borrel of andere activiteit van werk te gaan, en je kinderen hoeven echt niet op piano-, gitaarles, hockey én voetbal. Dit is misschien wel het lastigste punt, omdat je deze dingen wel allemaal wil doen (voor je kinderen), maar niemand is een onuitputtelijke bron van energie. Daar hoef je je helemaal niet voor te verontschuldigen.

Verder lezen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 gevoelens die elke werkende moeder heeft
Sluiten