Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 25 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Pesten is niet alleen een probleem op het schoolplein – dit kun je doen als je wordt gepest op werk

Een werknemer van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) klopte aan bij haar leidinggevende toen ze gepest werd op werk. Die vond dat ze het zelf maar moest oplossen. Alsof het pesten nog niet erg genoeg was, noemde haar baas haar een ‘kleuter’. Vandaag staat ze tegenover haar werkgever in de rechtbank.

Je zou denken dat we inmiddels volwassen genoeg zijn om niet meer met kinderachtige pesterijen te hoeven dealen, maar pesten is niet iets wat alleen bij kinderen voorkomt. Volgens een onderzoek van TNO zijn er 1,2 miljoen Nederlanders die te maken krijgen met pesten, intimidatie en discriminatie op hun werk.

200 zelfmoorden per jaar

Dan gaat het echt niet alleen om een foute opmerking, maar om uitschelden, buitensluiten en het achterhouden van belangrijke informatie. Met heftige gevolgen: slachtoffers krijgen psychische problemen zoals depressies, maar ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpuin. Jaarlijks zouden er maar liefst tweehonderd zelfmoorden direct te herleiden zijn naar pesterijen op werk.

Aan RTL Nieuws vertelt Laura Willemse van Stichting Pesten op de Werkvloer dat er twee vormen zijn van pesten: hard en confronterend of subtiel. Die laatste is net zo erg, maar valt minder op voor bijvoorbeeld een werkgever. Daardoor is het moeilijker te bewijzen dat je gepest wordt.

Onprofessioneel gedrag

Ook de baas van de SVB-werknemer merkte niets van het pesten. Die vond dat ze zelfreflectie miste en dat ze zich onprofessioneel gedroeg. Dat is enorm hard om te horen als je eindelijk de moed bij elkaar hebt geraapt om je leidinggevende te vertellen dat je wordt gepest.

Na nog een paar maanden van pesterijen bleef de werknemer ziek thuis en wilde de SVB haar eigenlijk ontslaan. Vandaag staat de werknemer tegenover haar werkgever in de rechtbank. Zij wil namelijk haar baan terug, omdat dit de enige manier is om een opleiding af te maken. Ook eist ze een onderzoek naar de pesterijen.

Wat doe je als jij gepest wordt op werk?

Is de situatie van deze werknemer herkenbaar? Dit kun je doen als jij wordt gepest op werk.

Wees voorbereid

Bedenk van tevoren een paar reacties die je kunt geven als je een opmerking krijgt. Je visualiseren wat er kan gebeuren, kan je meer zelfvertrouwen geven om de volgende keer je pester recht in de ogen te kijken en je grenzen aan te geven. Voor jezelf opkomen is voor veel mensen lastig en ook zeker niet dé oplossing. Denk eraan: de pester moet zijn gedrag veranderen en niet jij. Maar het is goed om zo snel mogelijk je grenzen aan te geven, tot het probleem is opgelost.

Praat met de pester

Confronteer de pester met zijn gedrag. Dit is een lastige, dat weten wij ook. Doe dit ook zeker niet in the heat of the moment, maar bijvoorbeeld een week later als je hem of haar even apart kunt spreken. Zeg iets als: ‘Je maakte laatst een vervelende opmerking over me en ik weet niet zo goed wat ik daarmee aanmoet’. Ja, het wordt ongemakkelijk voor de pester, maar dat is juist de bedoeling.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar: zorg dat je rustig blijft en niet vijandig wordt. Dat is de enige manier om de controle over het gesprek te houden.

Zoek hulp

Door verhalen als deze kan het nog lastiger zijn om naar een leidinggevende te stappen als je gepest wordt op werk. Toch is dit wel één van de dingen die je het beste kunt doen als je je niet prettig voelt op werk. Echt niet alle werkgevers zullen je onprofessioneel noemen. Neemt je leidinggevende je niet serieus? Probeer dan anderen te vinden die dat wel doen. Een manager, een HR-medewerker, de bedrijfsarts of een andere collega bijvoorbeeld.

Als tip geeft Willemse van Stichting Pesten op de Werkvloer nog mee dat je de feiten ook vastlegt. Door het pestgedrag ook schriftelijk (via de mail) aan je werkgever te melden heb je achteraf bewijs.

Praat er ook over met mensen buiten je werk om. Omdat we pesten vaak associëren met kinderlijk gedrag, heerst er een taboe op en voelen mensen vaak schaamte. Zoals je net al las krijgen 1,2 miljoen Nederlanders hiermee te maken. Het kan echt iedereen gebeuren. Praat erover met de mensen die je liefhebt, dat kan je al enorm sterken.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Pesten is niet alleen een probleem op het schoolplein – dit kun je doen als je wordt gepest op werk
Sluiten