Hoe ik sinds dit raadsel op Internationale Vrouwendag juist minder hoop kreeg op gendergelijkheid

Een vader brengt zijn zoon naar een sollicitatiegesprek bij een groot bedrijf. Wanneer de zoon wil uitstappen, gaat zijn telefoon. “Neem op”, zegt de vader. Het blijkt de CEO van het bedrijf te zijn, die zegt: “Succes vandaag, zoon!” Hoe kan dit?

Dit raadsel werd me een tijdje geleden voorgeschoteld en is afkomstig uit een video van Mindspace. Ik wist de oplossing vrijwel onmiddellijk. Sterker nog: toen ik het raadsel hoorde, dacht ik bij mezelf: “Dit is toch geen raadsel? Dit is gewoon vanzelfsprekend.” Maar blijkbaar klopte dat laatste niet helemaal…

International Women’s Day 2020

Het raadsel was onderdeel van een actie in het kader van International Women’s Day: een dag die het belang van gelijke rechten tussen man en vrouw onderstreept. Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit zo erg de nood gevoeld om me in te zetten voor International Women’s Day. Begrijp me daarin vooral niet verkeerd: natúúrlijk vind ik dat vrouwen als volwaardig beschouwd moeten worden en natúúrlijk pleit ik voor gelijke rechten tussen man en vrouw.

Maar omdat ik zelf altijd het geluk heb gehad om dezelfde kansen te krijgen als de mannen in mijn omgeving, omdat ik mezelf nooit heb laten belemmeren door mijn geslacht en omdat ik samenwoon met mannen die net zo zeer geloven in gendergelijkheid als ik, voelde ik nooit echt de nood om mijn standpunt duidelijk te maken.

Raadsel als eye-opener

Misschien leefde ik daarom in een bubbel die me het gevoel gaf dat het allemaal wel meevalt met de situatie van vrouwen. Toch heeft het raadsel me doen inzien: we zijn er nog niet.

Want toen ik aan mijn ruimdenkende, vrouwvriendelijke mannelijke huisgenoten het raadsel voorlegde, wist geen van beide het antwoord. De ene kon geen enkel antwoord bedenken, de ander vermoedde dat de CEO in kwestie gay was. En hoewel dat laatste nog een vrij onschuldig, sympathiek antwoord is, beseften geen van beiden hoe moeiteloos ze uitsloten dat ook moeders en vrouwen CEO kunnen zijn.

Corona als dekmantel… of niet?

De periode na International Women’s Day stond vooral in het teken van corona. Mijn aandacht ging dan ook voornamelijk uit naar het virus en niet meer naar hoe bedroevend ik de uitkomst van het raadsel wel niet vond.

Tot ik naar het journaal keek en zag hoe een Vlaamse vrouwelijke journaliste live verslag uitbracht over het coronavirus. Terwijl de journaliste haar werk deed, kon een man op de Antwerpse Meir het niet laten om de journaliste te storen en een kus in haar haar te geven. Iedere keer dat ik de beelden nog een keer bekijk, roept dat nog steeds een gevoel van walging in me op.

We zijn er nog niet

Enerzijds was ik verbaasd dat dit soort dingen nog steeds kunnen gebeuren in tijden waarin Harvey Weinstein eindelijk veroordeeld is tot 23 jaar celstraf. Anderzijds verbaasde ik me over de reactie van het Vlaamse televisiestation (VTM) op het incident:

We nemen heel strenge maatregelen om onze journalisten op een veilige manier hun werk te laten doen. Verslaggeving rond corona is nu namelijk cruciaal. We roepen alle mensen op om journalisten hun werk te laten doen en een veilige afstand te houden. Het spreekt voor zich dat we een klacht neerleggen tegen de man in kwestie, niet alleen omwille van coronarisico maar ook omwille van grensoverschrijdend gedrag”, aldus de hoofdredacteur van VTM Nieuws.

Ik erger mij aan het feit dat grensoverschrijdend gedrag zo onderbelicht is in zijn reactie. Ik erger mij aan het feit dat hij in zijn reactie éérst de verslaggeving veilig wil stellen en dan pas iets vermeldt over de grenzen die bij zijn personeel zijn overschreden. En ja, er zijn weinig dingen die belangrijker zijn dan de coronacrisis momenteel, maar in mijn ogen heeft dit incident niks met corona te maken, maar met een man die nog altijd niet snapt dat vrouwen grenzen hebben. Ook dit heeft me dus doen inzien: we zijn er nog niet.

International Women’s Day 2021

Dus nee, blijkbaar valt het helemaal nog niet zo mee met de situatie van vrouwen vandaag de dag. En in tegenstelling tot wat ik hoopte, zal ik volgend jaar extra luid mijn stem laten horen op International Women’s Day. Tot die tijd leg ik aan zoveel mogelijk mensen het raadsel voor.

En voor alle duidelijkheid: ik neem niemand die het raadsel niet kan oplossen iets kwalijk. 85% van alle mensen hebben het het antwoord niet meteen door, en daar zitten héél wat vrouwen bij en ook héél wat mannen die niets liever willen dan gelijkheid tussen de geslachten.

Maar mijn missie bestaat erin om naast het raadsel, ook vol geduld het juiste antwoord voor te leggen aan zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving. Alleen zo helpen we ouderwetse genderstereotypes de wereld uit. Doe je mee?

Voor wie het niet tussen de regels door heeft gelezen: de moeder is de CEO. Want ja, óók vrouwen zijn in staat om grote bedrijven te runnen. 

Meer over gendergelijkheid?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Hoe ik sinds dit raadsel op Internationale Vrouwendag juist minder hoop kreeg op gendergelijkheid
Sluiten