Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Gestresst over geld? 5 tips om je geldzorgen te verminderen

Heb jij weleens stress over geld? Je bent lang niet de enige. Zeker nu het leven alleen maar duurder lijkt te worden, zijn er veel mensen die last hebben van geldzorgen. Wat kun je hieraan doen?

In dit artikel delen we vijf tips om van die geldzorgen af te komen.

Tips om geldzorgen te stoppen

Natuurlijk kun je de stress symptomen bestrijden zoals je ook met andere ‘normale’ stress zou doen, zoals sporten en mediteren. Maar pas als je de oorzaak aanpakt, zal je zien dat je geldzorgen helemaal verdwijnen.

Steek je kop niet in het zand

De eerste reactie van veel mensen als ze gestresst zijn over geld, is om hun kop in het zand te steken. Vind je het niet leuk wat je op je bankrekening ziet? Dan kijk je toch gewoon helemaal niet. Maar rationeel gezien weet je natuurlijk dat dit op de lange termijn alleen maar meer stress gaat opleveren.

Kom in plaats daarvan juist in actie en bekijk je financiën van de afgelopen maand eens goed. Hoeveel geef je aan elke categorie uit? Waar kun je eventueel op besparen?

Het is misschien een klusje waar je van tevoren tegenop kijkt, maar je zal zien dat je je erna meteen een stuk lichter voelt!

Zet je geldzorgen om in acties

Pak er eens pen en papier bij en schrijf op waarom je precies geldzorgen hebt. Heb je geen grip op je financiën? Geef je meer geld uit dan je zou willen? Maak je je druk om toekomstige financiële doelen?

Pas als je weet waar je je precies zorgen om maakt, kun je actie ondernemen. Het even op papier zetten zorgt ervoor dat je je zorgen kunt relativeren en dat je een volgende stap kunt zetten, in plaats van dat je eindeloos zorgen blijft maken.

Plan voor een worst case scenario

Nu je toch zo lekker bezig bent met pen en papier: wat is eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Waarschijnlijk gaat dat om je vaste lasten niet kunnen betalen, je baan verliezen of iets anders in die trant.

Hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt? Door genoeg spaargeld te hebben voor regenachtige dagen. Als jij vaak geldzorgen hebt, is het daarom goed om zo snel mogelijk een noodpotje bij elkaar te sparen.

Of, zoals wij het graag noemen, een ‘fuck you’-fonds. Dit potje geeft je namelijk de vrijheid om ‘fuck you’ tegen de wereld te zeggen en bijvoorbeeld je baan op te zeggen als je er niet meer gelukkig bent. Zo buig je het eigenlijk om van iets negatiefs naar iets positiefs.

Praat erover

We hoeven je vast niet te vertellen dat praten oplucht, maar toch blijven we het lastig vinden om over onze problemen te praten. Zeker als ze geldgerelateerd zijn, omdat er rondom het onderwerp geld helaas nog steeds een taboe hangt.

Toch zeggen we: probeer het eens. Wellicht maakt die vriend(in) of dat familielid precies hetzelfde mee. Dat zorgt er ook weer voor dat je vriend(in) het beter begrijpt als jij bijvoorbeeld niet elke week uit eten wil gaan.

Plan gelddates in met je partner

Het is al helemaal belangrijk om over geld te praten als je met iemand samenwoont. Zelfs als je een gezamenlijke rekening hebt, kan het onromantisch voelen om het eens uitgebreid over de financiën te hebben.

Maar als je geldzorgen hebt, kun je dit samen oplossen. En bovendien, zo’n gelddate kan ook juist leuk zijn. Bedenk samen financiële doelen en een plan om daar te komen. Wijntje erbij en dromen maar!

10 vragen over geld die je aan je partner kunt stellen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Gestresst over geld? 5 tips om je geldzorgen te verminderen
Sluiten