Tessa Ham
Tessa Ham Geld 28 sep 2020

4 stappen die je moet zetten om geldzorgen te minderen

Als je halverwege de maand constant op de kalender kijkt en zenuwachtig de dagen aftelt tot je weer je salaris gestort krijgt, dan gaat er iets mis. That’s no way to live. Omdat we allemaal wel minder stress in onze levens verdienen, is het tijd voor verandering. Hoe fijn zou het zijn om niet meer van salarisstrook tot salarisstrook te hoeven leven? Om zonder stress financiële tegenvallers te kunnen opvangen? Kortom: zonder geldzorgen te leven?

Door deze vier stappen te volgen, bouw je een goede financiële buffer op en doorbreek je de cyclus waar je in zit.

1. Weet waar elke euro heen gaat

Jep, we weten het: budgetteren klinkt niet echt sexy. Eerder saai en als een hoop moeite. En ja, het is verstandig om er de eerste keer goed voor te gaan zitten en een overzicht te maken van waar je geld nou eigenlijk heen gaat. We kunnen je alvast verklappen dat dat een eyeopener is. Maar wat ons betreft kun je Excel daarna vergeten. Er zijn genoeg apps die het werk voor je uit handen kunnen nemen, zoals Grip van de Rabobank.

Als je eenmaal weet waar je geld naartoe gaat, kun je aan elke categorie, van kleding tot horeca, een budget hangen. Zorg dat het realistisch is, zodat je het vol kan houden en niet al meteen de handdoek in de ring gooit. Zodra het goed gaat, kun je jouw budget altijd nog naar beneden bijstellen. Deze stap scheelt al een hoop geldzorgen.

Aan de slag met budgetteren? Financiële goeroe Dave Ramsey tipt deze percentages

2. Spaar aan het begin van de maand

Als je weet hoeveel je deze maand uit gaat geven aan elke categorie, weet je dus ook hoeveel je iedere maand kunt sparen. In plaats van maar ‘te sparen wat er overblijft’ (spoiler: niet veel), stel je een automatische inschrijving in naar je spaarrekening. Je zal zien dat je veel minder de neiging hebt om dat geld uit te geven als het al weggesluisd is.

3. Kijk waar je kunt besparen op je vaste lasten

De meeste mensen focussen zich bij het besparen op de dingen die leuk zijn om te doen, zoals uiteten gaan. Waarom kijk je niet of je kunt besparen op de dingen die je sowieso moet betalen, zoals je energierekening en verzekeringen? Je zal zien dat je op deze manier aardig wat kunt besparen en jezelf geldzorgen bespaart. Dit is geld dat linea recta naar de spaarrekening kan natuurlijk, om je financiële buffer op te bouwen.

Sparen met kleine bedragen: 5 tips om slim je spaarrekening te spekken

4. Spendeer bewust en bouw een financiële buffer op

We zeggen niet dat je geen geld meer uit moet geven aan leuke dingen, alleen dat je dit bewust moet doen. Dat houdt in: een paar weken nadenken of je iets gaat kopen, in plaats van ‘m meteen in je mandje te gooien. In de supermarkt kijken of er goedkopere opties zijn. Twee keer in de maand uit eten in plaats van vier keer.

De grootste reden waarom mensen die gewoon een normaal salaris verdienen geldzorgen hebben, is omdat ze geld uitgeven zonder erbij na te denken. Bewust nadenken over je uitgaven zal je daarom helpen te besparen en een financiële buffer op te bouwen. Als je eenmaal een mooi bedrag bij elkaar hebt gespaard, heb je weer wat ademruimte. En dat betekent minder stress terwijl je de dagen aftelt tot je volgende salaris gestort wordt.

Lees ook: 3 lessen die je kunt toepassen op sparen én afvallen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
4 stappen die je moet zetten om geldzorgen te minderen
Sluiten