Deze 5 signalen wijzen erop dat je een geldstoornis hebt

Ken jij van die mensen met een gat in hun hand? Ze kunnen amper een kledingwinkel voorbijlopen of ze komen al thuis met een halve garderobe. Ze gedragen zich alsof ze een onuitputtelijk banksaldo hebben maar eigenlijk zijn ze vaker wél dan niet blut. Misschien hebben deze mensen wel een geldstoornis (ja dat bestaat echt!).

Hoe luchtig bovenstaande intro ook mag lijken, soms kunnen mensen zó slecht omgaan met geld dat ze er een geldstoornis aan overhouden. En dat is ernstiger dan het op het eerste zicht lijkt.

Wat is een geldstoornis?

Volgens Psychology Today worden geldstoornissen gekenmerkt door constante patroon van zelfdestructieve en zelf beperkende financiële gedragingen. Ofwel: héél slecht met geld kunnen omgaan.

Belangrijk is dat deze gedragingen significante gevolgen hebben voor het dagelijks leven van een persoon. Zo kan een geldstoornis dramatische gevolgen hebben voor iemands gezondheid, persoonlijke relaties en werkleven.

Signalen die wijzen op een geldstoornis

Maak je je zorgen dat jij wel eens een geldstoornis zou kunnen hebben? Check dan eerst even volgende signalen om te kijken wat op jou van toepassing is. De meeste van die signalen zijn best heftig, dus ook mensen met (laten we zeggen) een lichte schoenverslaving lopen niet meteen zoveel gevaar.

1. Vermijding of ontkenning

Één van de belangrijkste kenmerken van iemand met een geldstoornis is dat ze zelf niet inzien dat er een probleem is. Ze willen het onderwerp niet aansnijden en willen niet benoemen dat er iets mis is. Hoezo past die extra handtas niet in mijn budget?

2. Verandering in uitgaven

Mensen met een geldstoornis herken je aan een drastische verandering in hun uitgavenpatroon. Meestal uit die verandering zich in plots véél meer uitgaven, al kan het ook de andere kant opgaan.

Maar of je nou plots te veel uitgeeft of juist bijna niets meer, zo’n drastische ommezwaai in je uitgaven is zelden een gezond teken.

3. Afhankelijkheid van kredietkaarten

Mensen met een geldstoornis zijn heel dankbaar dat er zoiets bestaat als een kredietkaart. Uitgaven kunnen immers makkelijk uitgesteld worden en daardoor kunnen ze meer uitgeven dan wat ze op een bepaald moment bezitten.

Na verloop van tijd raken ze op een ongezonde manier afhankelijk van een cfreditcard, en dat is geen ideale situatie.

4. Mentale symptomen

Een geldstoornis kan zich – net als andere mentale gezondheidsproblemen – uiten in angstklachten of depressie. Een persoon die worstelt met een geldstoornis kan zich plotseling meer terugtrekken en meer gespannen zijn.

Zorgen om geld leveren immers zo veel stress dat al deze mentale klachten al snel om de hoek liggen.

5. Fysieke symptomen

Tot slot kunnen fysieke symptomen als gewichtsverlies, gewichtstoename, vermoeidheid en slaapproblemen ontstaan als gevolg van een geldstoornis.

Herken je je hierin?

Helaas schamen mensen zich maar al te vaak over hun mentale toestand en geldstoornissen zijn daar geen uitzondering op. Toch is het belangrijk om een geldstoornis te durven erkennen en om ermee naar buiten te komen.

Als je vermoedt dat jouw omgang met geld niet helemaal gezond is, durf dan mensen aan te spreken. Niets is onoverkomelijk!

Meer over geld

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 5 signalen wijzen erop dat je een geldstoornis hebt
Sluiten