Geld verdienen met YouTube, hoe krijg je dat voor elkaar?

Vind je het leuk om voor de camera te staan, te vloggen in het openbaar of om creatieve content met mensen te delen? Dan is het vast al eens in je opgekomen om een YouTube account te beginnen. Sterker nog, misschien heb je dat al wel gedaan, maar stromen de inkomsten nog niet binnen. Shit. Geld verdienen met YouTube, hoe doe je dat eigenlijk?

Wij duiken in de YouTube wereld, en zoeken alles voor je uit. Geld verdienen met YouTube klinkt best aantrekkelijk, maar is het allemaal wel zo makkelijk als het lijkt?

Hoeveel verdien je geld met YouTube?

Hoeveel YouTubers precies verdienen, is eigenlijk niet bekend. Het lijkt voor YouTubers een no go te zijn om over geld te praten. Sommige YouTubers lijken bakken met geld te verdienen, maar is dit echt zo? Verschillende bronnen lijken het over één ding eens te zijn: per 1000 views in Nederland krijg je ongeveer €1. Deze inkomsten sprokkel je bij elkaar door de advertenties die de kijker te zien krijgt voor én tussen jouw YouTube video door Google Adsense.

Volgens NOS Mashup kan dit bedrag ook hoger of lager uitvallen, maar hoe dat precies berekend wordt wil YouTube niet vertellen. Dit lijkt onder andere te maken te hebben met hoe lang mensen naar de video’s blijven kijken, en welke maand het is (op televisie zijn reclames in december ook duurder).

Geld verdienen op YouTube door advertenties

Er zit nog wel een addertje onder het gras: wie nu een kanaal begint, krijgt 12 maanden de tijd om in totaal 4000 uren bekeken te worden én minimaal 1000 abonnees hebben om geld te verdienen via de advertenties van YouTube (door een account op Google Adsense dus). Die advertenties kies je overigens niet zelf uit, die worden voor jou bepaald. Haal je deze criteria niet, dan verdien je dat jaar niets met YouTube.

Lees ook: 7 op de 10 mensen heeft geen goede work-life balance: op deze manier bereik je het toch

Een grote Nederlandse YouTuber met pak ‘m beet 100.000 abonnees en een miljoen views per maand zou hiermee zo’n €1000 per maand verdienen. Geen verkeerd bedrag, maar vergeet niet dat hier ook nog belasting afgaat. En heb je een manager om al jouw afspraken en video’s te managen? Dan gaat daar uiteraard ook nog een bedrag naartoe.

Gesponsorde video’s op YouTube

Waar wél veel geld in omgaat, zijn gesponsorde video’s. Grote YouTube accounts verdienen zo tienduizenden euro’s voor een gesponsorde video bij een groot bedrijf. We spreken hier wel over bedragen die alleen de écht grote YouTube accounts bij elkaar sprokkelen, zoals die van Dylan Haegens (1,6 miljoen abonnees) en Enzo Knol (2,2 miljoen abonnees).

Ook hebben veel YouTubers een merchandise lijn waar nog wat extra geld uit gehaald wordt, en schnabbelen andere YouTubers bij als dj. Zo zijn de mannen van StukTV (2,1 miljoen abonnees) bijvoorbeeld ook te boeken voor een dj-set. Hoeveel ze daar precies voor krijgen, is niet bekend.

Ook interessant: 7 tips om sponsors voor je evenement te vinden

Allemaal leuk en aardig, maar ik wil zélf geld verdienen met YouTube. Hoe pak ik dat aan?

Ben je er helemaal zeker van dat je groot wilt worden op YouTube, ga er dan ook volledig voor. Je moet beseffen dat je 24/7 ‘aan’ moet staan om video’s te maken en nieuwe content te bedenken. Ook moet je de video’s editen en online zetten, en gaat er nog een hoop tijd zitten in het reageren op je volgers. Groot worden op YouTube, en er geld mee verdienen, is soms nog meer werk dat een 40-urige werkweek. Maar als het je ambitie is en je graag in de spotlights wilt staan, go for it.

Ook lezen: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

Met YouTube geld verdienen bereik je alleen als je veel abonnees bij elkaar sprokkelt, en daarmee veel views pakt. Er wordt gezegd dat je van YouTube kunt leven met zo’n 50.000 abonnees. Met deze tips helpen we je alvast een handje op weg:

  • Wees creatief. Bedenk content die nog nooit gedaan is waar mensen graag naar willen kijken, omdat ze het anders nooit zouden zien. Om een voorbeeld te geven: de meest bekeken video van het YouTube account How Ridiculous (4,8 miljoen abonnees) is van een bowlingbal die van 165 meter naar beneden gegooid wordt, op een trampoline. Deze video is 41 miljoen keer bekeken.
  • Gebruik ook andere social media, zoals Instagram. Hiermee kan je jezelf op een andere manier laten zien (met Instagram Stories kan je bijvoorbeeld een leuk kijkje achter de schermen bieden). Een Nederlandse YouTuber die dit goed heeft aangepakt, is NikkieTutorials. Haar YouTube account heeft 11 miljoen abonnees, en op Instagram tikt ze zelfs de 12,1 miljoen volgers aan. Daarmee is ze één van de weinige YouTubers die meer volgers heeft op Instagram dan op YouTube – terwijl ze als eerst met YouTube begon.
  • Investeer in goede apparatuur. Zelf vind je het ook niet leuk om naar een video te kijken die onscherp is, dus als jíj onscherpe video’s online zet, is de kans groot dat jouw volgers afhaken.
  • Creëer een eigen look. Als mensen jouw video’s zien, moeten ze in één oogopslag zien dat het om jóúw video gaat. Er worden elke minuut honderden uren aan video op YouTube geüpload, zorg ervoor dat jouw video’s opvallen in die massa.
  • Geef niet op. Het begin is het moeilijkste, omdat nog niemand je kent. Veel mensen stoppen met een paar maanden met YouTube, omdat het in het begin nog niets oplevert. En da’s balen, helemaal als je er veel tijd insteekt. Toch is het belangrijk dat je weet dat van 0 naar 1000 abonnees moeilijker is dan van 1000 naar 2000. En onthoud: ook Enzo Knol is ooit met 0 abonnees begonnen.

Meer motivatie

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Geld verdienen met YouTube, hoe krijg je dat voor elkaar?
Sluiten