Manieren om geld te verdienen met Instagram

Wie kan zich nog een wereld zonder Instagram indenken? Het moet wel hét sociaal medium zijn van de afgelopen vijf jaar. De app heeft een hele influencercultuur aan het rollen gebracht, en dat betekent dat er ook een hoop geld mee te verdienen is. Maar hoe dan?

Ik vraag me soms af hoe ze het doen: mensen met tienduizenden volgers die dagelijks benaderd worden door hippe merken. Zelf kom ik niet verder dan een paar honderd volgers, en ik ben al blij als mijn foto door mijn beste vrienden wordt geliket.

Full-time baan

Na enige research wordt het me duidelijk: betaald worden voor je Instagram activiteit is een full time job. Mensen die geld verdienen met Instagram beschouwen de app heus niet als een bron van ontspanning. De meeste van hen zijn er dagelijks intensief mee bezig, en dat gaat verder dan een geschikte filter kiezen.

Ga dus eerst bij jezelf na of dit iets is wat je wilt. Ben je bereid om dagelijks een aantal uren aan Instagram te wijden? Ben je bereid om 24/7 aandachtig op zoek te zijn naar Instagram-waardige taferelen in je omgeving? Ben je bereid om je mening te delen met anderen, maar ook om daar kritiek op te krijgen?

Als dit is wat je wil, dan zijn er een aantal zaken die je kan doen.

Naar de eerste 1000 volgers

 • Alles begint met het uitzoeken van een bepaalde focus. Mensen willen duidelijkheid en willen weten waarom ze een bepaald profiel bezoeken. Weet dus wat jij wil gaan delen. Is het een bepaald onderwerp, zoals eten, mode of sport? Of wil jij meedelen hoe jij aan een groenere wereld werkt? Baken van te voren af waar je goed in bent en wat jij wil delen.
 • Vervolgens is het een kunst om deze informatie te delen in je biografie. Wees hierin duidelijk en aantrekkelijk, bijvoorbeeld door emoji’s en humor. Hierin kan ook de link naar je website geplaatst worden.
 • Ook de naam van je account en je profielfoto moeten volledig in het plaatje van jouw focus passen. Met een foto van jezelf kan over het algemeen weinig fout gaan.
 • Vervolgens is het aan jou om actief anderen te gaan volgen. Volg vooral accounts in jouw niche, logischerwijs zijn zij ook geïnteresseerd in jouw account. Reageer op interessante posts en kom in contact met de accounts die jij leuk vindt. Hiermee geef je je account een enorme boost!
 • Misschien wel het allerbelangrijkste: laat je feed er goed uitzien. Dit is immers je visitekaartje en de reden dat andere mensen je gaan volgen. Ook voor je feed post je enkel de foto’s die binnen jouw focus passen. Post enkel de kwalitatief goede foto’s en zorg voor een mooie homogene look door consistent te zijn in je filterkeuze.
 • Gebruik voldoende hashtags (ze werken echt!) en tag merken en accounts. Dit zijn slimme poortjes naar een groter bereik van volgers. Ook de locatie kan je best toevoegen, en liefst zo specifiek mogelijk. Mensen zoeken vaak op locaties, en dan zien ze jouw foto er meteen bijstaan.

De bal aan het rollen blijven houden

 • Blijf content posten en dit op een regelmatige basis. Als je het een maand volhoudt om dagelijks stories te posten, verwachten je volgers dit ook een maand later. Blijven investeren in je netwerk loont!
 • Naast wat je zelf post, is het ook belangrijk om te blijven reageren op anderen. Je reacties op andere profielen worden opgemerkt.

Geld verdienen

 • Gesponsorde posts zijn misschien wel de meest bekende manier om geld te verdienen. Hierbij promoot je producten voor een bepaald merk in ruil voor een som geld. Vaak benaderen merken je zelf, maar als dit niet zo snel gebeurt dan kan je ook zelf samenwerkingen voorstellen aan merken. Brutale mensen hebben de halve wereld.
 • Een andere bron van inkomsten is om je foto’s te verkopen. Als je mooie reisfoto’s maakt, kan je deze bijvoorbeeld verkopen op websites als Twenty20 en FOAP.
 • Via affiliate netwerken kan je jezelf aanmelden voor de promotie van producten van anderen. Voorbeelden zijn TradeTrackerAwinDaisycon of het partnerprogramma van Bol.com. Zoek uit welke producten bij je focus passen en dewelke jij graag wil promoten.

Et voilà, de weg naar een influencercarrière is gemaakt!

Meer weten over Instagram?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Manieren om geld te verdienen met Instagram
Sluiten