Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 7 mrt 2019

Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken

Heb je ook weleens spijt van hoeveel je uitgeeft, maar krijg je tóch je uitgaves niet onder controle? Het overkomt de beste van ons. Hoe zorgen we er nou voor dat we ons salaris wel apart kunnen zetten en geld kunnen sparen?

We weten allemaal hoe belangrijk het is om te sparen, maar kopen toch dat paar nieuwe schoenen en die verre reis, of brengen de zaterdagmiddag door op een terras. We verzamelden drie technieken (gebaseerd op onderzoek) die ervoor zorgen dat je geld kan gaan sparen. Probeer deze psychologische trucjes van gedragseconoom Wendy de la Rosa eens:

Pak je kleine frequente uitgaves aan

Als je denkt aan veel geld sparen, denk je niet meteen aan je kleine uitgaves. Maar onderzoek wijst uit dat je dit maar beter wel kunt doen.

Het Common Cents Lab onderzocht van welke uitgaven mensen het meeste spijt hebben. De deelnemers bleken het meeste spijt te hebben van uiteten gaan. Een koffietje hier, een wijntje daar… Op het eerste gezicht lijken het allemaal kleine uitgaves, maar ze stapelen natuurlijk op.

Zelfs als we wel doorhebben hoe hard ons geld eigenlijk op gaat aan die kleine dingen, lukt het de meesten van ons toch niet om die uitgaves te veranderen. Hoe zorgen we dan toch dat we hier minder aan uitgeven?

Maar hoe?

Ten eerste: zorg dat je het jezelf zo moeilijk mogelijk maakt. Dus als jij bijvoorbeeld vaak via de H&M app bestelt, zorg dan dat je de app verwijderd. It’s as simple as that. Uit onderzoek blijkt dat elke klik en elke barrière die je tegenkomt, ervoor zorgt dat je het minder snel zal doen.

Geef jezelf daarnaast een limiet. En onthoud: mensen zijn geen computers die spreadsheets in hun hoofd hebben, en dus automatisch berekenen hoeveel ze al aan iets hebben uitgegeven. Zeg daarom ‘ik koop vier koffie’s deze maand’ in plaats van ‘ik wil maximaal tien euro uitgeven aan koffie’s deze maand’.

Verplicht je toekomstige zelf

Mensen zien zichzelf op twee manieren: er is onze huidige versie van onszelf en een toekomstige. Over die laatste hebben we een positief beeld: dat is de versie van onszelf die naar de sportschool gaat, geld gaat sparen en onze ouders vaker zal bellen.

Een reden dat we die dingen eigenlijk nooit zullen doen, is omdat we niet realiseren dat die toekomstige versie van onszelf in feite dezelfde persoon is. We denken dat onze toekomstige versie het allemaal wel op gaat knappen, maar in werkelijkheid moet onze huidige zelf het nú gaan doen.

Maak je ‘toekomstige versie’ dus beloftes of stel ‘m verplichtingen. Zorg dat er automatisch geld naar je spaarrekening wordt geschreven als jij je salaris binnen hebt. Krijg je geld terug na je belastingaangifte? Spreek met jezelf af dat je 25 procent opzij zet, hoeveel het uiteindelijke bedrag ook zal zijn.

Gebruik het ‘frisse start-effect’ in je voordeel

Of het nou het begin van het nieuwe jaar is, of zelfs een seizoen: je motivatie om iets te veranderen in jezelf wordt groter. Dit wordt het ‘frisse start-effect’ genoemd in de psychologie. Je kunt dit effect natuurlijk in je voordeel gebruiken.

Maak ‘afspraken’ aan in je agenda, zoals bijvoorbeeld het werken met budgetten. Plan de afspraken in op zo’n moment dat je een frisse start maakt, bijvoorbeeld de dag na je verjaardag of de dag dat de lente begint. Wedden dat je gemotiveerder bent om nu écht aan de slag te gaan?

Bonus: bekijk je salaris en uitgaves per week in plaats van per maand

In 2017 deed Common Cents Lab onderzoek tussen twee verschillende groepen. De ene groep moest hun salaris zien per maand en dus ook budgetteren voor een maand. De andere groep moest per week budgetteren. Wat blijkt? Die tweede groep was veel beter in geld overhouden aan het einde van de week.

Bekijk dus niet hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat per maand, maar per week.

Meer geld tips

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Meer geld besparen? Probeer deze 3 (bewezen!) tactieken
Sluiten