Zou je een huishoudboekje of kasboek moeten bijhouden?

Een huishoudboekje of kasboek bijhouden: zelf ken ik maar weinig mensen die zich hier consequent mee kunnen bezig houden. Toch hoor ik hier en daar van leeftijdsgenoten dat ze weleens erg krap bij kas zitten of dat ze af en toe schrikken van hun saldo. Is de oplossing dan om je uitgaven nauwgezet te noteren in een kasboek, of ligt dat anders?

Via Mindbodygreen ontdekken we het antwoord op deze vraag. Financieel expert Bari Tessler van The Art of Money doet daar haar zegje over de zogenoemde kasboeken of huishoudboekjes die ons allemaal beter laten omgaan met geld. Want zijn ze wel de heilige graal in ons budgetbeheer, zoals vaak wordt beweerd?

Is een geld dagboek de oplossing?

Bari legt uit dat geldproblemen niet per se opgelost worden door het bijhouden van een kasboek of huishoudboekje. Belangrijker dan dat, stelt ze, is de mindset waarmee we geld benaderen.

Wie meer mindful omgaat met zijn uitgaven, zal slimmer omgaan met geld en minder verrast zijn met zijn balans aan het einde van de maand. Een kasboek of huishoudboekje is slechts één manier om dit te bereiken, daarnaast zijn er ook andere manieren om aan je relatie met geld te werken. Is het voor jou de oplossing? Prima. Zo niet, dan kunnen deze tips misschien helpen.

Zo verander je je mindset over geld zonder geld dagboek

Word bewust

De sleutel tot een bewuste verstandhouding tot geld zit ‘m in weten waar je je geld aan uitgeeft. Daarbij is het belangrijk om geen oordeel te vellen over je eigen gedrag. Zo is het bijvoorbeeld geen kwestie van goed of slecht dat je zonet lunch hebt gekocht, het is gewoon een feit dat je geld hebt besteed aan lunch.

Probeer je brein dan ook te trainen in het stilstaan bij je uitgaven. Denk bewust na bij elke euro die je over de toonbank laat rollen en sta stil bij het feit dat dit bedrag nu niet meer op je rekening staat. Op die manier ben je automatisch minder verbaasd als je je bankaccount checkt.

Ga nog een stapje verder

Nu je toch bewust bezig bent met je uitgaven, kan je net zo goed een stapje verder gaan. Probeer eens één van deze apps om je financiën op orde te houden en test uit wat het met je doet.

Hier zitten echt heel handige apps tussen die overzichtelijke rapporten genereren en je uitgaven van de ene week vergelijken met die van een andere week.

Maak money dates en hou vol

Vervolgens is het een kwestie van wekelijks een money date met jezelf te houden. Plan hiervoor wekelijks een moment in waarop je een blik werpt op je uitgaven van de afgelopen week. Weet je nu al dat je hier aan hekel aan zal hebben? Maak er dan een tof moment van met kaarsen en andere self-care rituelen.

Probeer dit vervolgens een halfjaar tot een jaar vol te houden. Dat is ongeveer hoeveel tijd er nodig is om bij te leren over je geld uitgaven. Evalueer na bijvoorbeeld een jaar of je de app nog steeds nodig hebt. Misschien ben je je inmiddels zo bewust geworden van je geld dat je ook wel op eigen houtje verder kan?

In ieder geval is het zo dat iedereen zijn eigen manier kan creëren om financieel sterker te staan. En ja, voor sommige mensen is dat misschien aan de hand van een kasboek of huishoudboekje, voor anderen weer niet. Maar één ding is zeker: you got this! 

Meer over geld?

 

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zou je een huishoudboekje of kasboek moeten bijhouden?
Sluiten