Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 27 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Tuesday Talks: waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is

Tuesday Talks: we willen allemaal succes behalen in ons leven. Maar eigenlijk weten we helemaal niet hoe we dit succes dan ook daadwerkelijk behalen. In de TED Talk van deze dinsdag legt John Doerr uit waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is.

We hebben allemaal doelen voor ogen, iets wat we super graag willen bereiken. Maar dit doen we eigenlijk zonder er écht goed over na te hebben gedacht. En dat is zonde. Doordat we geen goede doelen voor onszelf stellen, zullen we volgens John ook geen succes hieruit gaan halen. Maar hoe doen we dit dan wel? Wat is het geheim van succes?

Het stellen van doelen

Oké, we stellen dus allemaal doelen. Maar wist je al dat we dit dus helemaal niet op de juiste manier doen? Een doel stellen gaat veel verder dan ‘even snel iets bedenken’. Het stellen van een echt doel kost tijd om te bedenken en dat heb je dus ook (meestal dan) niet binnen vijf minuten bedacht. Veel mensen (waaronder ikzelf) stellen verkeerde doelen. En er zijn zelfs mensen die helemaal géén doelen stellen. Maar zonder deze doelen (of dus met de verkeerde doelen) streven we toch ook naar niks?

Tuesday Talks: Hoe een positieve mindset leidt tot meer productiviteit

Het stellen van goede doelen is dus belangrijk voor ons. Maar dit klinkt makkelijker dan dat dat is. Want hoe stel je die doelen dan wel goed voor jezelf? John praat in zijn TED Talk over de OKRs methode. Deze methode wordt vaak bij doelstellingen gebruikt. En niet alleen in je persoonlijke leven kan deze methode goed werken. Op de werkvloer is dit ook een veel gebruikte manier.

Het geheim naar succes: objectives & key results

Deze OKRs methode (ook wel objectives & key results) kunnen worden toegepast bij teams, organisaties en bij jezelf. Het belangrijkste van de hele methode is dat je je doelen stelt met de achterliggende gedachte ‘The WHAT’ en ‘The HOW’. Heb je nog niet echt een duidelijk beeld van wat we bedoelen? Het gaat erom dat je duidelijk nadenkt over wat je doel is en waarom je dit wilt doen.

In zijn TED Talk noemt John het voorbeeld van Jini Kim. Jini Kim is het bedrijf Nuna begonnen. Nuna is een online platform waar ze data- en analyseoplossingen plaatsen om zo zorgbetalers en zorgverleners te helpen om de antwoorden te vinden die ze nodig hebben om kwaliteitszorg betaalbaarder te maken voor miljoenen mensen. Waarom ze hiermee is begonnen? Haar jongere broertje heeft autisme en dit was heel persoonlijk voor haar.

Wil je het hele verhaal duidelijk uitgelegd hebben? Dan moet je toch echt even de TED Talk van John bekijken.

Bekijk de video hier beneden voor de volledige TED Talk van John Doerr.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is
Sluiten