Tessa Ham
Tessa Ham Leren 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Naast het STAP-budget gegrepen? Dit kun je doen

Gratis geld van de overheid om jezelf te ontwikkelen. Daar zeg je vast geen nee tegen. En met jou vele anderen. Want toen we vanaf 1 maart 2022 een opleidingsbudget van 1.000 euro voor ontwikkeling (het STAP-budget) konden aanvragen, was het geld in twee dagen vergeven.

Had jij hier ook wel gebruik van willen maken, maar is het door de populariteit (en overbelasting) van de website niet gelukt om het aan te vragen? Of was je simpelweg te laat? Dit kun je doen als je naast het STAP-budget hebt gegrepen.

Het STAP-budget

Nog even kort: wat was het STAP-budget ook alweer? STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Deze subsidie van maximaal 1.000 euro konden werkenden en werkzoekenden dit jaar voor het eerst aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het geld kon dan worden ingezet voor een training, cursus of opleiding.

Hoewel het voorgaande jaren ook mogelijk was om geld van de overheid te krijgen voor scholing en ontwikkeling, moest je het wel altijd voorschieten. Je gaf de gemaakte kosten dan op bij de inkomensbelasting. Door het STAP-budget vervalt deze optie nu.

Naast het STAP-budget gegrepen

Veel mensen hadden wel oren naar het STAP-budget en zaten op 1 maart in de aanslag om de subsidie aan te vragen. De website was zo populair dat het lastig was om dit daadwerkelijk te doen. Binnen twee dagen was het budget vergeven.

Dat is slecht nieuws als je ook graag gebruik had willen maken van het STAP-budget. Wat kun je doen als jij er naast hebt gegrepen? SD Workx Nederland deelt een aantal tips.

Verschillende aanvraagperiodes

Allereerst: geen zorgen als je naast het net hebt gevist. 1 maart 2022 was namelijk de eerste aanvraagronde. Er komen er dus meer! In totaal zijn er vijf rondes die elk na twee maanden starten.  Mocht je het eerste moment dus hebben gemist, dan kun je het later nog eens proberen via het UWV. De eerstvolgende aanvraag wordt gestart op 1 mei en daarna duurt het weer twee maanden. Zet 1 mei dus in je agenda!

Opleiding of cursus via werk volgen

Wil je een opleiding of cursus volgen die gericht is op je beroep? Dan is het slim om eens het gesprek met je werkgever (of HR) aan te gaan, zodat je niet geduldig hoeft te wachten tot 1 mei. Je werkgever heeft namelijk zelf ook vaak een budget waarmee je dit soort dingen kunt doen. En hij is alleen maar blij dat jij jezelf wil ontwikkelen.

Als er geen budget is, of als dit niet voldoende is, is het goed om te weten dat je werkgever onbelast studiekosten kan verstrekken of vergoeden aan jou. Dit houdt in dat je werkgever geen belasting hoeft te betalen over de opleiding of training, waardoor het goedkoper is om het op deze manier. Je zou dus in een gesprek kunnen vragen of er een regeling te treffen is.

5 plekken waar je goedkope of gratis online cursussen kunt volgen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Naast het STAP-budget gegrepen? Dit kun je doen
Sluiten