Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 maart 2019

Waarom je beter geen Linktree kan gebruiken (en wat je wél kan doen)

De kans is groot dat je Linktree al eens voorbij hebt zien komen op Instagram, of dat je het misschien wel zelf gebruikt. Dit lijkt namelijk een handige ‘truc’ om meerdere linkjes in je bio te delen. Maar wist je dat hier een veel betere optie voor is?

Veel ondernemers en merken gebruiken Linktree. En dat is niet heel gek. Omdat je geen linkjes in je captions kan zetten en mensen ook nog oude posts van je voorbij kunnen zien komen, is het verdomd handig als je op deze manier eigenlijk meerdere linkjes in je bio kan zetten. Toch wegen de voordelen van Lintree niet op tegen de nadelen.

Je mist verkeer

Linktree is weer een extra stap die mensen moeten nemen om op jouw website te komen. Die eerste klik is geen verkeer voor jou, maar voor Linktree. Je hebt dus geen idee hoeveel mensen er daadwerkelijk op de link in bio klikken.

Blogger Coffee With Summer besloot om deze reden met Linktree te stoppen en zag het verkeer vanuit Instagram daardoor met vijftig procent toenemen. Deze kennis heeft nog een voordeel: als je ziet dat veel mensen afhaken en niet doorklikken, kan je buttons, titels of het design gaan aanpassen om te experimenteren.

SEO

Social media is niet per se een factor waarop Google jou rankt, maar het verkeer uit je social media kanalen zien ze wel als populariteitsfactor. Als iets veel bezocht wordt vanuit social, is de kans groter dat er waardevolle informatie op je site staat, denkt Google.

Omdat de mensen die vanuit jouw bio op de link klikken eerst op Linktree terechtkomen, ziet Google dat niet als social verkeer, maar als een referral. Dit is niet voordelig voor je populairiteitsindicator.

Branding

Er zijn maar vier design opties voor je Linktree pagina, die hoogst waarschijnlijk helemaal niet aansluiten bij je branding en de stijl op je website en Instagram. Zonde! Ook zien mensen een Linktree url in je bio staan, en niet jouw blog of website. Dubbel zonde dus!

Gratis alternatief voor Linktree

Zit je nu met je handen in het haar, omdat je toch graag meerdere linkjes in je bio wil toevoegen? Geen zorgen, er is namelijk een ideale oplossing voor dit ‘probleem’. Heb je er al eens gedacht om zelf een landingspagina op je eigen blog of website te maken?

Maak daarvoor een nieuwe pagina aan genaamd ‘Instagram’ of iets soortgelijks. Zorg dat het een korte en duidelijke titel is. Op deze pagina maak je zelf buttons die je vervolgens kunt linken naar jouw eigen content. Ook als dat bijvoorbeeld een YouTube-video is, kan dit natuurlijk prima.

Tip: check goed of de pagina ook mooi is te bekijken op mobiel, want daarop zullen de meeste mensen deze pagina zien. En zorg dat deze pagina verborgen is op je website!

Publiceer deze pagina vervolgens en deel de link in je Instagram bio. Dit is natuurlijk moeilijker dan het simpele Linktree, maar kan je veel opleveren. Hoe je de buttons moet maken, is bij iedereen verschillend, maar met een beetje research is dit waarschijnlijk goed te doen.

Meer tips over Instagram

Reageer op artikel:
Waarom je beter geen Linktree kan gebruiken (en wat je wél kan doen)
Sluiten