Geen inspiratie? Zo krijg je jezelf toch aan het werk (+ winactie)

Als je bezig bent met een complexe taak, die veel creativiteit vereist, dan heb je waarschijnlijk de neiging om je even terug te trekken uit de drukte. Idealiter doe je dit soort werk natuurlijk in complete afzondering, zonder afleiding en tijdsdruk. De realiteit is helaas weerbarstiger. Wachten tot de muze zich meldt, zit er voor bijna niemand in.

Hoe kun je iets gedaan krijgen te midden van de chaos van iedere dag, met al zijn to do’s, dringende deadlines, binnenkomende berichtjes, kletsende collega’s en, niet te vergeten, je eigen innerlijke criticus die je ondermijnt?

Makkelijk is het niet, maar de volgende tips helpen je om toch iets van de grond te krijgen.

Tip 1: Zorg voor positieve afleiding.

Tune omgevingsgeluiden weg door met je pen op je tafelblad te tikken, in je hoofd een liedje te zingen waar je energie van krijgt of wat voor jou dan ook werkt om zo min mogelijk te merken van wat er om je heen gebeurt.

Tip 2: Stel een (kleine) beloning in het vooruitzicht

Heb je een halfuur stug doorgewerkt? Dan mag je een huis bekijken op Funda, een woordje leggen bij Wordfeud of even koffie halen. Als je jezelf iets leuks belooft, komt de concentratie vaak een stuk makkelijker.

Tip 3: Oefen je zelfcontrole

Discipline kun je leren. Start met iets makkelijks, zoals iedere avond je tanden flossen. In het begin kost het je moeite om eraan te denken en er tijd voor vrij te maken, maar na een paar weken of maanden denk je er niet eens meer over na.

Zulke automatische handelingen kosten je aanzienlijk minder energie dan bewuste acties. Maak je uitdagingen steeds complexer, want dan word je steeds beter in moeilijke dingen doen, zoals elke dag extra vroeg opstaan of aandachtig werken te midden van rumoer.

Tip 4: Switch tussen makkelijke en moeilijke taken

De ene handeling kost meer aandacht en energie dan de andere: een ingewikkelde tekst lezen vraagt bijvoorbeeld meer van je hersenen dan de nietmachine bijvullen. Overvraag jezelf niet: heb je een halfuur of langer complexe werkzaamheden verricht, gun je brein dan even rust en doe iets wat niet zoveel van je vraagt.

Win het Vakantieboek!

Dit stuk komt uit Vakantieboek voor professionals en managers. Uitgeverij Business Contact, 2019. Prijs € 15,-. Wil jij een exemplaar winnen van het Vakantieboek vol leuke weetjes, testjes, tips & tricks en inspirerende informatie? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. De actie loopt tot en met 14 augustus 2019. Op 15 augustus ontvangen de winnaars persoonlijk bericht.

Eerder schreven we al waarom dit Vakantieboek zeker een plekje in je koffer verdient.

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Geen inspiratie? Zo krijg je jezelf toch aan het werk (+ winactie)
Sluiten