Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 10 dec 2018

Geen geld? 5 tips om toch een bedrijf te beginnen

Een eigen bedrijf beginnen, daar heb je toch een startkapitaal voor nodig? Het idee dat je bakken met geld nodig hebt om jouw droom waar te maken, kan ervoor zorgen dat je het najagen daarvan maar voor je uit blijft schuiven. Wat nou als we je vertellen dat er niet per se een enorm bedrag op je rekening hoeft te staan?

Geen geld? Begin dan klein

Kun je beginnen op je zolderkamer of aan de keukentafel? We geven toe dat het niet ideaal is, maar het bespaart je – in de eerste fase – een hoop kosten. Als het je niet lukt om je te concentreren, kun je altijd nog in een café met wifi gaan zitten, of eventueel een co-workingspace huren.

Misschien is het in het begin zelfs handig om je onderneming als side hustle te doen en nog niet gelijk je baan op te zeggen. Je hoeft niet per se gelijk alle bruggen achter je te verbranden.

Maak zelf een website

Als je geen geld hebt om een websitebouwer in te schakelen, kun je zelf ook aan de slag gaan. Via sites als WordPress en Wix kun je heel gemakkelijk een eenvoudige, maar toch nette website in de lucht krijgen. Zelfs je oma kan het!

Verdiep jezelf in SEO en online marketing

Je kunt niet op je gat gaan zitten en verwachten dat je bedrijf uit zichzelf zal gaan lopen. Als je iets echt wil, zul je er ook een hoop tijd in moeten steken. Kijk video’s op YouTube en lees blog posts over onderwerpen die handig zijn voor je bedrijf. Dat is allebei helemaal gratis.

SEO (goed vindbaar zijn in Google) en online marketing zijn allebei vaak handig voor bedrijven.

5 (bijna) gratis online opleidingen om je digitale skills te verbeteren

Zorg voor een groot netwerk

Sorry voor al mijn mede-introverten die liever een aantal goede contacten hebben, maar een groot netwerk kan je heel erg helpen. Deel aan iedereen mee wat je verkoopt, of dat nou een dienst of een product is. Hoe groter je netwerk is, hoe meer bestellingen of opdrachten je zult krijgen.

Je kunt ook je netwerk uitbreiden door in contact te komen met andere ondernemers. Dat is om twee dingen heel fijn:

  1. Je hebt mensen in je omgeving die al je struggles, successen en denkwijzen snappen.
  2. Jullie kunnen elkaar helpen om meer naamsbekendheid te krijgen of bijvoorbeeld opdrachten door te schuiven.

Je komt met andere ondernemers in contact door je aan te sluiten bij verenigingen, door naar netwerkborrels te gaan, maar ook door online te netwerken.

5 alternatieven voor die ongemakkelijke networkborrel

Haal kapitaal op

Lever je producten (bijvoorbeeld via een webshop) en heb je een stabiele orderflow? Dan kun je gaan kijken hoe jij jouw bedrijf verder kunt laten groeien. Daar is niet één specifieke manier voor. Je kunt naar de bank gaan om een lening af te sluiten, of naar speciale investeerders. Dan heb je natuurlijk ook nog crowdfundcampagnes waar je geld mee zou kunnen binnenhalen.

Meer lezen over ondernemen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Geen geld? 5 tips om toch een bedrijf te beginnen
Sluiten