Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 13 nov 2018

Tuesday Talks: Waarom we géén fantastische carrière gaan krijgen

Tuesday Talks: We willen allemaal een geweldige carrière. Het kost tijd en moeite om onze passie te vinden en om deze dan vervolgens door te zetten. Het is niet makkelijk want vaak zijn we te bang om onze dromen achterna te gaan. In de TED Talk van deze dinsdag legt Larry Smith uit waarom we gaan falen bij het vinden van een fantastische carrière.

Misschien herken je jezelf er wel in. Je had als kind een droom, maar je bent deze droom nooit achterna gegaan. Waarom je dat niet hebt gedaan? Waarschijnlijk omdat er van kleins af aan al tegen je is gezegd dat het je niet genoeg zekerheid zou geven in de toekomst. Je werd bang en hebt nooit meer iets met je droom gedaan. En dat is precies de reden waarom we volgens Larry Smith geen fantastische carrière gaan krijgen.

Dit vind je misschien ook interessant: Het Imposter Syndrome: het gevoel dat je een oplichter bent

Iedereen faalt, maar waarom?

“Volg je passie en ga je dromen achterna.” Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar in realiteit doen we dit niet genoeg. We verzinnen allemaal excuusjes om niet op zoek te gaan naar onze passie. “Het maakt niet uit hoe vaak je die documentaire van Steve Jobs opzet. Je gaat er toch niks mee doen. En ik weet niet waarom. Misschien is het te moeilijk of ben je bang om voor schut te staan.”

Wat het ook is, het is toch eigenlijk hartstikke zonde dat je niet je dromen achterna gaat? Als we geen fouten zouden maken, zouden we ook niks leren. En we falen allemaal. Dus waarom laat je je afschrikken door wat anderen zeggen?

Wat zou je zeggen?

Larry gebruikt in zijn TED Talk het volgende voorbeeld: “Je kind zegt ‘Ik heb besloten dat ik een goochelaar wil worden. Ik wil goocheltrucs uitvoeren op het podium.’ Wat zeg jij? Je zegt: ‘Uh.. dat is riskant, kind. Het kan misgaan. Het zal niet zoveel geld opbrengen. Ik weet het niet kind, denk er eens opnieuw over na. Je bent zo goed in wiskunde, waarom word je…’ Het kind onderbreekt je en zegt: ‘Maar het is mijn droom.’ Wat ga jij dan zeggen? Weet je wat je gaat zeggen? ‘Kijk kindje. Ik droomde ook ooit, maar…'”

En de keus ligt bij jou. Hoe ga je die zin afmaken? Ga je zeggen dat je te bang was om je droom achterna te gaan? Bang dat je voor schut zou staan of bang om het überhaupt te proberen. Wil je tegen je kind zeggen dat je het te moeilijk vond om je droom achterna te gaan? Of wil je zeggen dat hij/zij er volledig voor moet gaan?

Bekijk de video hier beneden voor de volledige TED Talk van Larry Smith:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Waarom we géén fantastische carrière gaan krijgen
Sluiten