Sharon van der Werf
Sharon van der Werf | LinkedIn Geld 24 november 2019

Gebeld door vreemd nummer? Dit is waarom je bij sommige nummers NIET moet terugbellen

Ben jij gebeld door een vreemd nummer uit Algerije en Tunesië? We kunnen je alvast verklappen dat je niet de enige bent. Het is daarom ook heel belangrijk dat je NIET terugbelt. Grote kans dat je namelijk gebeld bent door een fraudeur, met als doel om bij jou zo veel mogelijk geld los te maken.

Vorige week was het ook bij mij raak: ik ben twee keer gebeld door een nummer uit Algerije. Ik ging op onderzoek uit, en kwam erachter dat er op dit moment veel mensen gebeld worden door onbekende nummers.

Onbekend nummer belt, en hangt op

Heb jij ook een telefoongesprek uit Algerije of Tunesië gemist? We drukken je op het hart: bel dan niet terug. De tactiek van de oplichters is namelijk als volgt: veel mensen in Nederland ontvangen een telefoontje uit Algerije of Tunesië. Zodra jouw telefoon overgaat, wordt er ook meteen opgehangen. Daarmee hopen de bellers dat jij terugbelt. En zodra je dat doet, gaat het balletje rollen en ga jij geld betalen voor het gesprek.

De bellers doen er alles aan om jou zo lang mogelijk aan de lijn te houden, en daarmee zo veel mogelijk geld binnen te harken.  Zo hoor je bij sommige nummers een toon wanneer je terugbelt, waardoor het lijkt alsof je in de wacht staat. Ben je gebeld door een vreemd nummer, bel dan dus vooral niet terug.

> Ook interessant: 7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Kat-en-muis-spelletje

Vodafone-woordvoerder Hans van der Heijer laat aan de NOS weten dat ze veel nummers hebben geblokkeerd, waardoor mensen niet meer met die nummers kunnen worden gebeld. “Maar het vervelende is vaak dat ze dan een nieuw nummer gaan gebruiken, het is een kat-en-muisspel.”

Ons advies is dan ook om nooit terug te bellen naar een onbekend nummer uit het buitenland, om er zeker van te zijn dat je niet de verkeerde mensen aan de lijn krijgt. Heb jij wel gebeld met een nummer uit één van deze landen, en ben je hierdoor geld kwijt? Neem dan contact op met je provider om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Bel je sowieso liever niet terug vanwege je belangst?

Hoe kom je van je belangst af?

Reageer op artikel:
Gebeld door vreemd nummer? Dit is waarom je bij sommige nummers NIET moet terugbellen
Sluiten