Tessa Ham
Tessa Ham Solliciteren 30 apr 2022

Dit zet je op je cv als je een tijdje niet hebt gewerkt vanwege je kinderen

Helaas hebben sommige werkgevers anno 2022 nog steeds vooroordelen over mensen met een gat op hun cv. Uit recent onderzoek van LinkedIn blijkt dat maar liefst 40 procent van de HR-managers een cv met zo’n gat automatisch op de nee-stapel laat belanden. Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt als je een tijdje niet hebt gewerkt vanwege je kinderen?

In dit artikel delen we wat je precies op je cv kunt zetten als dit bij jou het geval is en waarom dit (helaas) überhaupt nodig is.

Gat op je cv tips

Als je voor een periode werkloos bent geweest, gaan werkgevers er vaak vanuit dat je wel naar een baan hebt gezocht, maar deze niet hebt gevonden. In andere woorden: ze zien een rode vlag en denken dat zij daarom ook beter geen energie in je kunnen steken.

Of ze gaan ervan uit dat je vaardigheden bent verloren of deze niet hebt geüpdate tijdens je career break. En dat terwijl je tijdens dat gat op je cv waarschijnlijk ook juist waardevolle skills hebt opgedaan die je eerst niet had.

Heb je een tijdje niet gewerkt omdat je kinderen hebt gekregen? In dat geval ben je vaak nog langer van de arbeidsmarkt weggeweest dan iemand die bijvoorbeeld een lange reis heeft gemaakt. Hoe pak je dit aan op je cv?

Don’t: negeren dat je een gat op je cv hebt

Uit onderzoek blijkt hoe je jouw kansen op een gesprek toch kunt vergroten. Dat is makkelijker dan je denkt; namelijk simpelweg een uitleg geven over het gat op je cv. Wellicht dat je dit al in je sollicitatiebrief deed, maar zorg ook dat je hier op je cv aandacht aan besteed. Niet elke werkgever leest namelijk de brief. Sommigen bepalen eerst of je een match bent aan de hand van je cv.

Uit een experiment van economen van Vanderbilt Law School, bleek dat vrouwen hun kansen om aangenomen te worden aanzienlijk vergroten als ze uitleggen dat een cv-gat van 10 jaar verband houdt met de beslissing om kinderen te krijgen.

In het experiment hadden sollicitanten die vrijwillig hun carrière break toelichtten, maar liefst dertig tot veertig procentpunten meer kans om gekozen te worden.

Do: geef het een positieve twist

Je mag dan misschien niet betaald hebben gekregen, maar dat betekent niet dat je als moeder of vader geen waardevolle ervaring hebt opgedaan die je nu bij je werk zou helpen. Of dat nou gaat om skills die je hebt geleerd door het ouderschap (zoals timemanagement of probleemoplossend vermogen) of door vrijwilligerswerk op de basisschool van je kind.

De truc is dus niet alleen om het gat te benoemen, maar om ook te benadrukken wat deze periode je heeft opgeleverd. Het is namelijk maar net hoe je het bekijkt: je mist dan wellicht werkervaring met iemand die altijd in het werkveld bent gebleven, maar je hebt wel enorme persoonlijke groei doorgemaakt.

Hoe geef je het aan op je cv?

Duidelijk: je wil het gat op je cv een positieve twist geven. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar kun je deze informatie kwijt? Je hebt hiervoor twee opties: bij je werkervaring (als een soort baan) of in een samenvatting die je op je cv zet.

De ultieme cv checklist: check dit voordat je ‘m verstuurt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit zet je op je cv als je een tijdje niet hebt gewerkt vanwege je kinderen
Sluiten