Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 24 okt 2018

Hoe bereid je je voor op een functioneringsgesprek?

De ene helft van de mensen klaagt dat ze nooit een functioneringsgesprek krijgen, de andere helft klaagt dat ze er eigenlijk niets aan hebben. Daar bovenop is een functioneringsgesprek ook nog eens spannend. Een goede voorbereiding kan helpen, maar wat kan je dan precies voorbereiden?

First things first, wat houdt een functioneringsgesprek eigenlijk in? Zoals de naam al doet verklappen is het een gesprek waarbij het functioneren van de werknemer wordt besproken. Het doel is om niet alleen het functioneren te verbeteren aan de hand van het gesprek, maar ook de onderlinge samenwerking.

Voorbereiden op functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek is de ultieme kans om eens eerlijk te kijken naar jouw werk. Neem de tijd om voor je gesprek te bereiden en kijk hoe je het vind gaan op werk. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Natuurlijk is het ook een goede kans om je prestaties te benoemen en voor jezelf op een rijtje te hebben. Maak daarom een lijstje van je belangrijkste prestaties van het afgelopen jaar.
  • Neem je functieomschrijving er weer eens bij. Klopt die met de taken die je uit voert? Doe je minder, of juist meer?
  • Wat vind je minder lekker gaan op werk? Wat zou je baas kunnen verbeteren om jouw werkomgeving prettiger te maken? Bedenk niet alleen problemen, maar ook oplossingen.
  • Een lastige: bedenk wat je komend jaar wil bereiken en hoe jouw baas je daarbij kan helpen.
  • Heb je daarvoor bijvoorbeeld een cursus nodig? Zoek dan ook op hoeveel dat kost en waar je die zou kunnen volgen.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe vraag je op de juiste manier om salarisverhoging?

Tijdens het functioneringsgesprek is het belangrijk het gesprek zakelijk en functioneel te houden. Van tevoren bedenken welke collega’s je bloedirritant vindt, is dus niet de bedoeling. In de verdediging schieten bij kritiek is ook een grote don’t. Vraag in plaats daarvan door naar wat je leidinggevende precies bedoelt en kom met voorbeelden die laten zien waarom je het er niet mee eens bent.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe bereid je je voor op een functioneringsgesprek?
Sluiten