Functioneringsgesprek voorbereiden? 5 tips om het gesprek te rocken

Veel bedrijven houden in december of in januari een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek. Dat is altijd even spannend. Wat zal je leidinggevende gaan zeggen? Zo lang je je goed hebt voorbereid, is er geen reden tot paniek en loop je met een tevreden gevoel – en misschien zelfs een salarisverhoging – de deur uit. Maar wat moet je voorbereiden voor een functioneringsgesprek?

In het gesprek weet je zeker dat je naar afgelopen periode, jouw prestaties en successen en de komende periode kijkt. Daarom zijn er een aantal vragen die je ter voorbereiding aan jezelf kunt stellen.

Functioneringsgesprek voorbereiden

‘Een goed begin is het halve werk’, zeggen ze wel eens. En het functioneringsgesprek is hierop geen uitzondering. Maar hoe kan je je precies op het functioneringsgesprek voorbereiden? 5 tips!

1. Vraag om de agenda van het gesprek

Misschien moet je van tevoren een formulier invullen ter voorbereiding op het gesprek. Dat is fijn, want dan weet je precies wat jullie gaan bespreken en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Is dit niet het geval? Dan is het echt niet gek om een agenda van het gesprek aan je leidinggevende te vragen, of gewoon te vragen wat jullie specifiek gaan bespreken.

2. Neem goed de tijd voor je voorbereiding

Het is heel makkelijk om te denken ‘Oh, dat komt wel goed’ of ‘Ik weet toch wat ik het afgelopen jaar heb gedaan?’ bij de voorbereiding van het gesprek. Toch stap je een stuk relaxter het functioneringsgesprek in als je je goed hebt voorbereid. Dan wordt het ook een stuk makkelijker om die eventuele salarisverhoging eruit te slepen.

In de volgende tips worden vragen en onderwerpen besproken die je van tevoren kunt voorbereiden. Beantwoordt die niet even snel in je hoofd, maar neem echt even een middag of avond de tijd om de antwoorden op te schrijven.

Lees ook: 7 vragen die je jezelf wil stellen voor je eindejaarsgesprek

3. Kijk naar het afgelopen jaar

In een functioneringsgesprek wordt allereerst gekeken naar hoe het afgelopen jaar is gegaan. Pak je functieomschrijving en eventuele doelen er eens bij. Schrijf eerlijk op hoe je vindt dat alle onderdelen van je baan zijn gegaan het afgelopen jaar. Waar heb je misschien te weinig aandacht aan besteed? Heb je je doelen behaald? Waarom wel of niet?

Het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek is dat het bij de eerste om meer draait dan een beoordeling alleen. Een functioneringsgesprek is een twee-richtingsgesprek. Waar ben je ontevreden over het afgelopen jaar? Hoe kan jouw leidinggevende je beter steunen? Wat vond je van de samenwerking tussen jou en je leidinggevende en je collega’s?

4. Bekijk je prestaties

Denk ook eens goed na over wat je de afgelopen tijd hebt bijgedragen aan het bedrijf. Heb je jouw targets altijd gehaald? Een nieuwe klant binnengehaald? Het bedrijf groene cijfers opgeleverd? Wat jouw prestaties zijn, ligt natuurlijk helemaal af van je functie en het bedrijf waar je werkt. Ga dus eens goed na wat jouw (kleine én grote) successen zijn geweest.

Duik ook eens in je mailbox en Slack en verzamel alle complimenten die je van je leidinggevende, collega’s en klanten hebt gehad. Zo creëer je een document waaruit blijkt wat jij voor het bedrijf hebt betekend. Een ‘brag sheet‘ noemen ze dit en in het Amerikaanse leger is dit bijvoorbeeld heel normaal.

Dit ‘brag sheet’ hoef je echt niet per se onder de neus van je baas te schuiven. Alleen al het maken ervan geeft je een boost in zelfvertrouwen. Ook weet jij op deze manier heel goed waarom jij zo’n asset bent voor het bedrijf. Handig bij dat toch wel spannende functioneringsgesprek en de eventuele salarisonderhandeling die volgt.

Lees ook: Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt

5. Kijk naar de komende periode

Het tweede gedeelte van het functioneringsgesprek kun je ook goed voorbereiden en gaat over het volgende jaar. Je bespreekt dan waarin je je zou kunnen verbeteren én waar jij je in zou willen ontwikkelen. Dat is soms best lastig om te bedenken, dus denk hier ook van tevoren goed over na. Je kunt zelfs al research doen naar cursussen, trainingen en opleidingen en hoeveel ze kosten.

Allereerst moet je dus ontdekken waar jij je in wil ontwikkelen. Daarvoor kun je vragen beantwoorden als:

  • Wat waren je drie meest favoriete/inspirerende momenten van het afgelopen jaar?
  • Uit welke werkzaamheden haal jij het meest plezier? En welke het minst?
  • Waar zie je zelf mogelijkheden om binnen het bedrijf te groeien?
  • Welk werk zou je in de toekomst willen doen?
  • Waar krijg jij energie van?

Door deze vragen te beantwoorden krijg je een duidelijk beeld van wat je wel en niet leuk vindt, en hoe jij de toekomst voor je ziet. Neem de laatste vraag bijvoorbeeld. Stel dat jij heel veel energie krijgt van je lokale voetbalteam te coachen, dan kan dat een teken zijn dat jij je zou willen ontwikkelen van het aansturen van mensen.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Functioneringsgesprek voorbereiden? 5 tips om het gesprek te rocken
Sluiten