Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek?

De termen functioneringsgesprek, beoordelingsgesprek en eindejaarsgesprek worden vaak door elkaar gebruikt en ook door elkaar gehaald. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen de gesprekken, waardoor jij je er ook op een andere manier voor moet voorbereiden. We leggen je het grote verschil tussen een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek uit.

De gesprekken gaan allebei over het functioneren van jou als werknemer. Wat is dan het verschil?

Het eindejaarsgesprek

Allereerst kijken we even naar de derde term die we in de intro noemden: het eindejaarsgesprek. Dit kun je voornamelijk zien als overkoepelende term. Het eindejaarsgesprek kan een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek zijn, en vindt plaats aan het – hoe kan het ook anders – einde van het jaar.

Is het ook na de uitleg hieronder niet duidelijk of jouw eindejaarsgesprek een beoordelings- of functioneringsgesprek is? Schroom je niet om het aan je leidinggevende te vragen. Zo kan je je goed op het gesprek voorbereiden.

Verschil tussen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Beide gesprekken gaan over jouw functioneren, maar er is een groot verschil: het ene gesprek is een éénrichtingsgesprek, terwijl de ander twee richtingen op gaat.

Beoordelingsgesprek

Bij het beoordelingsgesprek draait het vooral om het oordeel van jouw werkgever. Hoe heb jij de afgelopen periode gepresteerd? Vaak krijg je aan de hand van een formulier een beoordeling over jouw functioneren. Soms heeft deze beoordeling invloed op je salaris of contract.

Lees ook: Binnenkort je beoordelingsgesprek? Zo rock je ‘m (en krijg je een salarisverhoging)

Functioneringsgesprek

Allereerst is een functioneringsgesprek vaak veel breder dan een beoordelingsgesprek. Je bespreekt met je leidinggevende niet alleen hoe de afgelopen periode is gegaan op het gebied van je werkzaamheden, maar ook op andere gebieden, zoals de balans tussen werk en privé en de sfeer op werk.

Ook kijk je samen met je leidinggevende wat je nodig hebt om je werk nog beter te kunnen uitvoeren, wat je ambities zijn en waar jij je de komende tijd in wil ontwikkelen. Het grote verschil is dat een functioneringsgesprek twee richtingen op gaat.

Je hoeft niet alleen aan te horen wat de feedback is, maar doet actief mee in het gesprek. Zo kan je bijvoorbeeld ook aangeven hoe je de samenwerking tussen jou en je leidinggevende vindt. Je kunt dus allebei punten inbrengen om te bespreken.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek?
Sluiten