Waarom het helemaal oké is om als moeder fulltime te werken

Queen B zong het al: strong enough to bare the children and get back to business. Steeds meer vrouwen laten zien dat het mogelijk is om fulltime te werken als moeder. Vrouwen net zoals jij en ik, want we snappen dat het gemakkelijker is voor vrouwen als Beyoncé met personal nanny’s en miljoenen op de bank.

Toch hebben werkende moeders nogal eens schuldgevoelens, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is.

Meer mogelijkheden

Niet eens zo gek lang geleden was het gebruikelijk dat de vrouw thuis bleef nadat ze was bevallen. De zorg voor de kinderen, maar ook alle huishoudelijke taken gingen automatisch naar de moeder. Tegenwoordig is dat anders, omdat er meer mogelijk is.

Gelukkig! Kinderopvang is voor iedereen beschikbaar en als je het niet kunt betalen, kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor een toeslag van de Belastingdienst. Dit maakt het voor veel moeders mogelijk om fulltime te werken.

Voordelen van fulltime werken als moeder

Veel werkende moeders kampen weleens met schuldgevoelens omdat ze werken. Mis ik niet te veel belangrijke momenten? Is het niet egoïstisch om fulltime te werken? Heeft het een slechte invloed op de kids? Elke werkende moeder kent de struggle, maar we hebben goed nieuws.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dochters van werkende moeders vaker een hogere functie in het bedrijfsleven scoren. Ook verdienen ze meer dan dochters van huisvrouwen. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat zonen van werkende moeders later meer bij hun eigen gezin betrokken zijn.

Geen goed of fout

Dat betekent overigens niet dat kinderen van moeders die niet werken aan het kortste eind trekken. Er is geen goed of fout, het allerbelangrijkste is dat de basis goed is. Volgens Marina van der Wal, opvoeddeskundige, maakt het voor de ontwikkeling van je kind niet uit of je werkt of thuis blijft. De waarden en normen die de basis vormen in het leven van je kind zijn volgens haar gelijk. Het belangrijkste is dat je kind een thuisbasis heeft waarin het zich geborgen voelt. Het draait allemaal om zorg, veiligheid en liefde.

Lees ook: Fan van Working Moms? Dan wil je deze series ook echt zien

Steeds meer vrouw breken het glazen plafond. Toch nemen moeders nog steeds twee keer vaker dan vaders de zorg van de kinderen op zich. De Papadag wordt wel steeds gebruikelijker en ook het ouderschapsverlof voor de heren wordt langer. Nu hebben vaders recht op twee dagen verlof, maar vanaf 2019 worden dat er vijf.

Dat is niets in vergelijking met bijvoorbeeld Slovenië waar vaders 90 dagen betaald ouderschapsverlof krijgen en Finland waar de teller op 54 staat. We kunnen hier dus nog flink van leren, want als vaders meer zorgtaken op zich nemen, wordt het gemakkelijker voor vrouwen om te werken.

Een gelukkige vrouw is een gelukkige moeder

Ik was een jong meisje toen ik zwanger raakte en wist daarom dat ik na mijn bevalling op een gegeven moment fulltime moest werken. Niet alleen omdat ik de rekeningen anders niet kon betalen, maar ook omdat ik carrière wilde maken. Ik ben er heilig van overtuigd dat kinderen meer leren van wat ze zien, dan wat je ze vertelt dat ze moeten doen.

Dit is voor mij altijd een belangrijke reden geweest om mijn dromen na te jagen. In de hoop dat zij later ook kiezen voor datgene wat hen gelukkig maakt. Of dat nou fulltime werken is of thuisblijven met hun kids. Naast dat je moeder bent, ben je ook gewoon vrouw. En als je geen gelukkige vrouw bent, kun je ook geen gelukkige moeder zijn.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom het helemaal oké is om als moeder fulltime te werken
Sluiten