Tessa Ham
Tessa Ham Geld 5 nov 2020

Waarom je een fuck off-fonds nodig hebt en hoe je dat opbouwt

Het leven gaat niet altijd zoals we willen. We krijgen een nieuwe baas waar we niet mee kunnen opschieten. We balen van onze 9-tot-5-baan. Of we hebben relaties die ons niet meer gelukkig maken. Heb jij dan de vrijheid om je baan op te zeggen of uit een relatie te stappen zonder dat daar geldzorgen bij komen kijken? Dat is precies waar een fuck off-fonds om draait: de vrijheid om het leven op jouw voorwaarden te leven.

Een fuck off-fonds is het bedrag waarmee je een bepaalde periode je vaste lasten kunt betalen, zodat je de vrijheid hebt om uit een vervelende situatie te stappen.

Fuck-off fonds

De ultieme manier om zonder geldzorgen te leven is door een fuck off-fonds op te bouwen. Met dit potje heb je de vrijheid om op elk moment met je baan te stoppen als je er niet meer gelukkig bent, zonder je zorgen te hoeven maken over een vervolgstap. Je hebt de vrijheid om je koffers te pakken om te reizen of om te verhuizen als het samenwonen vies tegen blijkt te vallen.

Een fuck off-fonds is meer dan een spaarpotje om financiële tegenvallers op te vangen. Het draait om macht. Met een fuck off-fonds (of rot-op-potje) heb je de controle over je leven, omdat je op ieder moment kan beslissen dat het anders moet. Je hebt er namelijk het geld voor.

Lees ook: Minder werken? Zo word je financieel onafhankelijk(er)

Stappenplan om een rot-op-potje op te bouwen

Om echt ‘rot op’ tegen alles en iedereen te kunnen zeggen, wordt aangeraden om een fuck off-fonds op te bouwen waarmee je een jaar zou kunnen rondkomen, zonder dat er een euro binnenkomt. Een behoorlijke smak geld, dus. Hoe flik je dat? Volg daarvoor de volgende stappen.

Stap 1: overzicht

Hé, had je niet veel meer op je rekening staan? Waar is dat geld allemaal heen gegaan? We kennen het gevoel allemaal, omdat we vaak totaal geen overzicht over onze financiën hebben. Gelukkig kun je er heel makkelijk achter komen wat er nou precies ingaat en uitgaat als je er een middagje goed voor gaat zitten.

Tip: niet je favoriete klusje? Je kunt je bankrekening koppelen met apps als Grip, Huishoudboekje en Dyme. Dan krijg je automatisch een overzicht.

Lees ook: Zo krijg je grip op je financiën

Stap 2: bereken hoeveel je nodig hebt

Stap 1 was nodig om stap 2 uit te voeren. Want nu je precies weet hoeveel er uitgaat, kun je berekenen hoeveel je maandelijks nodig hebt om je lasten te kunnen betalen. Bedenk hoe lang jij wil kunnen overbruggen. De meeste mensen hebben met een jaar pas een veilig en vrij gevoel, maar het kan bij jou bijvoorbeeld ook een half jaar zijn. Doe het bedrag dat je maandelijks sowieso kwijt bent keer het aantal maanden dat je wil overbruggen en je weet hoeveel je moet sparen.

Door het overzicht over je financiën weet je ook in mum van tijd hoeveel je kunt sparen per maand. Daardoor weet je ook in hoeveel tijd je jouw fuck off-fonds bij elkaar hebt gespaard.

Stap 3: open een extra spaarrekening

Het spaargeld voor je fuck off-fonds storten op een aparte spaarrekening, in plaats van een spaarpotje op je rekening, heeft een aantal voordelen. Ten eerste is dit de beste manier om het overzicht te behouden. Daarnaast is de drempel hoger om van deze spaarrekening geld te halen voor – bijvoorbeeld – een nieuwe broek.

Daarnaast kun je voor een spaarrekening kiezen die ook nog een beetje rente oplevert. Bij veel banken is dit tegenwoordig zo goed als 0 procent. Op spaarinformatie.nl vind je welke banken de meeste rente geven en vanaf welk saldo.

Stap 4: betaal je fuck off-fonds als eerst

Om te zorgen dat je altijd geld kunt overmaken naar je fuck off-fonds is het goed om dit meteen te doen als je salaris gestort is. Zelfs voordat je je vaste lasten, zoals je huur of hypotheek betaald. Dit wordt ook wel de pay yourself first-methode genoemd. Hierdoor ga je sparen ook als vaste last zien, en niet als een optie.

Nadat je jezelf en je vaste lasten hebt betaald, houd je een bedrag over. Hiervan kun je rondkomen totdat je volgende salaris weer gestort wordt.

Stap 5: probeer te besparen

Merk je toch dat het bedrag dat je overhoudt een beetje krap is? Probeer eerst te besparen, voordat je het bedrag dat naar je fuck off-fonds stort verlaagt. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je elke dag droog brood moet eten. Je kunt bijvoorbeeld overstappen van zorgverzekeraar, weekboodschappen doen om impulsaankopen te verkopen en drie weken nadenken over een aankoop voordat je ‘m daadwerkelijk doet.

Je zal zien dat besparen makkelijk wordt als je een doel hebt: de vrijheid van je fuck off-fonds.

Lees ook: 27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

NSMBL

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom je een fuck off-fonds nodig hebt en hoe je dat opbouwt
Sluiten