Eerlijk over geld: 5 dingen die elke freelancer moet weten over geld

Ben je net begonnen als freelancer of zzp’er of ben je van plan te starten? Good for you! Je eigen bedrijf hebben is fantastisch. Maar voor de meeste mensen geldt: de financiën wat minder. Helaas maakt de Belastingdienst het er ook niet leuker én makkelijker op, dus is het goed om je in alle regels te verdiepen.

Deze vijf dingen moet je als beginnende freelancer in ieder geval weten over je financiën.

Dit moet elke freelancer weten over geld

1. De inkomstenbelasting kan een aardige klap zijn

Als je de eerste keer je inkomstenbelasting betaalt, kan het best even schrikken zijn als je 10.000 euro over moet maken naar de Belastingdienst. Daarom kun je dit het best van tevoren plannen en al gedurende het jaar ongeveer een derde van je inkomen opzij zetten in een potje ‘Belastingdienst’. Heb je te veel ‘gespaard’? Dan is dat een mooie meevaller.

Je kan er ook voor kiezen om een voorlopige aanslag te doen. Je betaalt dan gewoon iedere maand een beetje belasting. Dan is het wel enorm belangrijk dat je af en toe checkt of de aanslag nog klopt. Anders sta je later (als je de naheffing krijgt) alsnog voor een vervelende verrassing.

2. Je kunt geld terugkrijgen van kosten die je met je onderneming maakt

Naast de inkomstenbelasting die je elk jaar moet betalen, betaal je als ondernemer ook elk kwartaal je btw. Alle btw die jij ontvangt op je diensten of producten, maak je dus weer over naar de Belastingdienst. Maar let even op: als jij uitgaven doet voor je onderneming (trainingen, laptop, inkt, muismat, noem het maar op), kun je daar ook de btw van terugvragen.

Ook goed om te weten: zakelijke kosten zijn aftrekbaar. Dit houdt in dat je ze mag aftrekken van je omzet. Stel dat je als ondernemer in een jaar 50.000 euro hebt verdiend en 5.000 euro aan een boekhouder, trainingen en andere zakelijke kosten hebt uitgegeven. Dan mag je die 5.000 euro van je omzet aftrekken en over dat bedrag (45.000 euro) betaal je pas inkomstenbelasting.

Leestips:

3. Je hebt (geen) recht op fiscale voordelen

Als ondernemer bestaat de kans dat je recht hebt op fiscale voordelen. We vertelden net al dat je van je omzet eerst je kosten aftrekt, maar er zijn nog een aantal zaken die je eventueel er vanaf mag trekken. Zelfstandigen- en startersaftrek bijvoorbeeld, waarmee je zo’n 9.000 euro mag aftrekken van winst en vervolgens pas belasting betaalt.

Maar hiervoor moet je wel voldoende uren aan je onderneming besteden. Er geldt dus een urencriterium. Je hebt alleen recht op deze aftrekposten als je per jaar 1.225 uur (dat is gemiddeld 24 uur per week) aan het werk bent voor je bedrijf. Ook moet de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting zien. Doe hiervoor de Ondernemerscheck van de Belastingdienst.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers

4. Wacht niet te lang met het regelen van je pensioen

Ben je in de veronderstelling dat je pensioen nog heel ver weg is? Think again. Juist als freelancer zou je nú al bezig moeten zijn met je pensioen. Want als je nu begint, kan jouw pensioen alleen maar verder oplopen.

In dit WorkJuice-artikel leggen we haarfijn uit hoe dat precies zit: Waarom je nu al (ja, echt) moet denken aan je pensioen. Ben je overtuigd, en wil je nú aan de slag gaan? Zo kan je het beste beginnen met pensioen sparen.

5. Stel je geldzaken niet uit

Of het nou gaat om het doen van je jaarlijkse belastingaangifte of het betalen van die ene factuur, het is belangrijk om bovenop je geldzaken te zitten. Stel ze niet uit. Wachten met het doen van je aangifte tot het allerlaatste moment zal jouw gemoedstoestand echt niet ten goede komen.

En erger nog: als je het door alle drukte vergeet en ook maar één dag te laat bent, kun je een boete betalen waar je niet op zit te wachten.

Gebruik up to date software of een Excel sheet om je inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je dat bij de hand hebt als je het nodig hebt. Ben je zelf geen ster met cijfertjes? Schakel dan op tijd hulp in.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

ZZP DailyIk ga starten

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Eerlijk over geld: 5 dingen die elke freelancer moet weten over geld
Sluiten