Tessa Ham
Tessa Ham Geld 17 okt 2018

Durf als freelancer te vragen wat je waard bent

Doe ik het wel goed? Ben ik niet te duur vergeleken met concurrenten? Ik ben nog helemaal niet ervaren. Allemaal gedachten die door je hoofd kunnen spoken als een potentiële opdrachtgever vraagt naar je prijs. Zelfs als je geen beginnende freelancer bent, is het soms lastig om te vertellen wat je uurtarief is.

Het belangrijkste is dat je niet te weinig geld vangt voor het werk dat je doet. Durf als freelancer te vragen wat je waard bent.

Als je jouw dienst bijna gratis weggeeft, verpest je de markt. Als iedereen nee zegt tegen bedrijven die verwachten dat je bijna gratis werkt, moeten ze wel meer geld gaan aanbieden. Zolang er mensen zijn die ja zeggen, zullen ze denken ‘oké, dan gaan we wel naar de volgende’.

Gratis gaatjes vullen

Een andere valkuil is het doen van (bijna) gratis werk voor familie en vrienden. Stel: je bent tekstschrijver. Vaak denken ze dat jij wel even tijd hebt om hun tekst na te kijken of teksten voor hun website te schrijven. Maar een tandarts vult toch ook niet gratis de gaatjes van zijn vrienden?

Met een te lage prijs vragen, verpest je niet alleen de markt, maar ook je eigen geloofwaardigheid. Klanten moeten nou eenmaal betalen voor kwaliteit. Bij bizar goedkope kleding en gadgets weet je ook dat wat je krijgt niet het meest geweldige product is. En jij levert wél geweldig werk af. Ja, echt. Geloof in jezelf.

De drie P’s

Er zijn wel situaties waarbij je korting kunt geven. Als je een langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werkt bijvoorbeeld. Houd hierbij het principe van de drie P’s aan: poen, plezier en prestige. Als je niet twee van de drie aan een klus overhoudt, kun je ‘m beter afslaan.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Durf als freelancer te vragen wat je waard bent
Sluiten