Tessa Ham
Tessa Ham Freelancen 10 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Meer freelance werk vinden? 5 tips om nieuwe opdrachtgevers aan te trekken

Misschien ben je net begonnen met freelancen of is het een periode even wat rustiger. Wat jouw situatie ook mag zijn, je wil graag meer freelance opdrachten vinden. Natuurlijk kun je het internet blijven afspeuren naar leuke opdrachten, maar je kunt nieuwe klanten en opdrachtgevers ook naar jou laten komen.

Ja, echt! Maar hoe doe je dat dan?

Tips om meer freelance opdrachten binnen te slepen

In dit artikel delen we vijf tips om meer freelance opdrachten te scoren.

Maak gebruik van de juiste keywords op LinkedIn

We’ve said it before and we’ll say it again: LinkedIn is een waardevol platform. Al helemaal als je een freelancer bent en toe bent aan een nieuwe opdrachtgever. Wees actief op LinkedIn, breid je netwerk uit en zorg dat je woorden als ‘freelancer’ en ‘freelance werk’ in je profiel opneemt. Niet alleen bij de functie die je nu uitvoert, maar ook in je headline en samenvatting. Zorg dat opdrachtgevers je kunnen vinden!

5 kleine aanpassingen op LinkedIn die je onderscheiden van de rest

Zorg voor een ijzersterke website

Hoewel veel werk via je connecties zal komen, is een ijzersterke website minstens zo belangrijk als het uitbreiden van je netwerk. Dit zorgt er namelijk voor dat je professioneel overkomt. Maar wat houdt zo’n ijzersterke website dan precies in?

Allereerst is het belangrijk om je eerdere werk te laten zien. Wees selectief bij het uitkiezen van wat er in je portfolio komt – je hoeft echt niet zomaar al je eerdere werk in je portfolio te dumpen. Nog niet veel ervaring? Niemand zegt dat je voor het werk op je website betaald moet hebben gekregen. Voeg gerust een persoonlijk project van een nep-droomklant toe. Alleen op deze manier weten echte droomklanten wat je voor ze kunt doen.

Een ijzersterke website is ook SEO-friendly. Hierdoor word je sneller door opdrachtgevers gevonden via Google. Maar let op: SEO is een hele kunst. Hier vind je in ieder geval een checklist voor de SEO basics. Overweeg om in een online cursus over dit onderwerp te investeren. Zeker als je tekstschrijver bent, gaat dit je in deze digitale wereld van pas komen!

Zet jezelf als expert neer

Je wil door potentiële klanten als autoriteit worden gezien en jezelf neerzetten als expert helpt hierbij. Dit doe je door blog posts op je website of op LinkedIn te delen. Geen idee waarover je moet schrijven? Geef antwoord op de vragen die klanten vaak stellen of download de gratis chrome extensie Keyword Surfer. Door deze tool zie je op welke gerelateerde termen mensen vaak zoeken op Google. Inspiratie genoeg!

5 tips om jezelf op LinkedIn als expert neer te zetten

Overweeg om pakketen en prijzen op je website te zetten

De meningen over of je prijzen op je website moet zetten, zijn verdeeld. Maar wat ons betreft is het slim om twee redenen:

  • Potentiële klanten vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Kijk maar eens naar jezelf: waarschijnlijk vind jij het ook fijn om de prijs te weten voordat je iemand inschakelt.
  • Maar het is ook prettig voor jezelf. Je maakt meteen een selectie bij de deur. Daardoor hoef je geen tijd, energie en moeite te steken in klanten die niet bereid zijn jouw tarieven te betalen.

Kies je er inderdaad voor om je prijzen te vermelden? Zet dan een vanaf prijs op je website. Elke opdrachtgever is namelijk anders en verwacht andere dingen van je.

Sowieso moet op je website goed duidelijk zijn wat je allemaal kunt betekenen voor iemand. Overweeg om pakketten te bedenken (met verschillende prijzen). Zo is niet alleen meteen duidelijk waarvoor mensen je kunnen inhuren en geef je opdrachtgevers de mogelijkheid om te kiezen.

Verdiep je in het creëren van meerdere inkomstenstromen

Als freelancer – of je nou beginnend of al ervaren bent – kan het best voorkomen dat je het een periode rustiger hebt. En eerlijk is eerlijk: dat kan best stress met zich meebrengen. Je moet namelijk wel je huur of hypotheek door blijven betalen.

Een manier om die stress voor te zijn is door meerdere inkomstenbronnen te creëren. Bonuspunten als het om passieve inkomstenbronnen gaat, zodat er geld blijft binnenkomen als je bijvoorbeeld ziek of op vakantie bent. Een extra pluspunt is dat je op deze manier ook de vrijheid hebt om nee te zeggen tegen een klant die niet helemaal bij je past, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je niet genoeg geld binnenkrijgt.

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Dionne, die 9 verschillende inkomstenbronnen heeft

Tip: schrijf je onderaan dit artikel in voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang gratis een e-book met een stappenplan om freelancer te worden. Hierin staan meer tips om nieuwe opdrachtgevers te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

The Every Girl

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Meer freelance werk vinden? 5 tips om nieuwe opdrachtgevers aan te trekken
Sluiten