Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 22 okt 2018

De 7 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Na de eerste blijdschap slaat waarschijnlijk de stress toe. Kiezen wat je aan moet doen is één ding, maar wat waren je beste eigenschappen ook alweer? Sollicitatiegesprekken zijn best eng en het is normaal om daarvoor zenuwachtig te zijn. Maar als je deze 7 veelgemaakte fouten niet maakt, komt het vast goed.

1. Negatieve lichaamstaal

Waarschijnlijk ben je zenuwachtig en zit je niet expres met je handen over elkaar of onderuit gezakt. Toch geeft dat een signaal af dat je eigenlijk niet wil, namelijk dat je ongeïnteresseerd bent. Staren naar alles in de kamer, behalve degene die je vragen stelt, geeft precies datzelfde signaal af.

2. Slechte voorbereiding voor sollicitatiegesprek

Er zijn veel dingen waar je géén invloed op hebt tijdens een sollicitatiegesprek, maar de voorbereiding is iets waar je juist wel invloed op hebt. Bekijk de website, doe research naar de functie en bereid vragen voor. Dat kleine beetje moeite zorgt ervoor dat je je relaxt voelt tijdens het gesprek, maar laat ook zien dat je precies weet voor welk bedrijf je solliciteert.

3. Te laat komen (of héél erg vroeg)

Eerlijk is eerlijk: te laat komen is geen goede eigenschap. Dus als dat het eerste is wat ze van je zien, is dat niet een verpletterende eerste indruk. Een half uur te vroeg komen is ook weer een beetje overdreven. Blijf dan even buiten op een bankje op de buurt zitten, voordat je daadwerkelijk naar binnen gaat.

Natuurlijk kan niemand een stroomstoring zien aankomen. Bel dan even netjes en biedt je excuses aan. Ikzelf ben het alsnog geworden toen ik een keer te laat kwam bij een gesprek. Het is dus niet per se het einde van de wereld.

4. Small talk onderschatten

Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar iemand die de juiste vaardigheden heeft, maar ook iemand die lekker in hun team past. Het is moeilijk om een klik te hebben als je niet over dingen als het weer praat. Het is de uitgelezen kans om jezelf te laten zien als persoon en niet zomaar een kandidaat.

Dit vind je misschien ook interessant: Over deze 9 arbeidsvoorwaarden kun je ook onderhandelen

5. Onvoldoende antwoorden

Dus… je bent een teamplayer die houdt van aanpakken. Dat zijn lege woorden als je er geen voorbeelden bij geeft. Het is makkelijk om de gevraagde eigenschappen in de vacature in de mond te nemen, maar het zegt pas echt iets als je ook daadwerkelijk kan vertellen waaruit dat dan blijkt. Je mag best even nadenken over het antwoord dat je geeft. Dat is echt niet erg.

6. Foute kleding

Een eerste indruk is belangrijk en kleding kan daar zeker bij helpen. Zorg dat je niet te underdressed óf te overdressed bent, dat laat namelijk zien dat je niet weet bij wat voor bedrijf je eigenlijk solliciteert. Het meest belangrijke is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in de outfit, dat straal je dan namelijk uit. Precies wat je wilt hebben bij een sollicitatiegesprek natuurlijk.

Sollicitatie kleding tips: outfits waarin jij je droombaan scoort

7. Negatieve redenen voor je sollicitatie noemen

Leuk dat het bedrijf waar je solliciteert dichter bij huis is, of dat je zo graag weg wil bij je oude werk, maar dat zijn niet echt redenen om jou aan te nemen. Negatief praten over je vorige werkgever is not done.

 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De 7 meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten