Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Carrière 21 sep 2019

Maak deze 8 fouten niet bij je sollicitatiegesprek

Een cruciale fout maken tijdens een sollicitatiegesprek is een nachtmerrie voor iedere sollicitant. Om te vermijden dat je achteraf spijt hebt van een foute move, noemen we daarom hieronder de grootste fouten op die je beter niet kan maken. Die kun je beter maar goed doorlezen, want het zou je zomaar een baan kunnen kosten (of juist bezorgen).

Mag je langskomen voor een gesprek? Great! Gooi al je charmes nu maar in de strijd en kaap die droombaan weg! Zorg er alleen voor dat je de volgende fouten koste wat kost vermijdt.

De grootste fouten tijdens een sollicitatiegesprek

1. Te laat komen

Het spreekt nogal voor zich dat je het beste op tijd komt bij een sollicitatiegesprek, maar toch kunnen we er niet genoeg op hameren. Op tijd komen betekent dat je met elk scenario rekening houdt, ook file, vertraagde treinen of lastig parkeren.

Dat je net je trein had gemist omdat de ketting van je fiets eraf lag op weg naar je gesprek, daar heeft je toekomstige baas weinig aan. Wees op tijd en geef zo de indruk dat je je aan je afspraken kan houden, net zoals in je toekomstige baan van je verwacht wordt.

Lees ook: Zo laat kun je het beste aankomen bij je sollicitatiegesprek

2. Jezelf niet vlot kunnen voorstellen

Bij veel sollicitaties wordt je gevraagd om jezelf voor te stellen. Klinkt op zich niet als een moeilijke opdracht, maar wat als je daar plots staat met je mond vol tanden en niet weet wat je moet zeggen?

Bereid daarom goed voor welke aspecten van je persoonlijkheid je naar voren wil laten komen. Denk hierbij steeds kritisch na: wat is relevant voor de functie en wat niet? Wat zou mijn toekomstige baas graag willen weten?

‘Vertel eens iets over jezelf’: hoe antwoord je nou eigenlijk op die vraag?

3. Geen kennis van het bedrijf hebben

We zeggen niet dat je de complete geschiedenis van het bedrijf tot in detail moet kennen, maar bij sollicitaties is het wel echt cruciaal dat je iets van het bedrijf af weet.

Tip: lees de website van de organisatie grondig door en zorg dat je de bedrijfswaarden uit je hoofd kent. Zorg daarnaast ook dat je tijdens  je interview aantoont dat je deze kennis over de organisatie verworven hebt en kan vermelden in je gesprek.

4. Opgebeld worden tijdens je gesprek

Niets is zo vervelend als gestoord worden tijdens het sollicitatiegesprek door een tante die je wilde verrassen met een telefoontje.

Vermijd dan ook dat dit soort situaties en zet je telefoon op vliegtuigstand. Die smartphone heb je heus niet nodig tijdens je gesprek.

5. Slecht praten over je vorige werkgever

Het klikte niet met je vorige baas? Je vond de baan verschrikkelijk? Je voelde je onrechtvaardig behandeld op de werkvloer? Dan is het best om dit niet expliciet te vermelden tijdens je sollicitatiegesprek.

Je geeft immers de indruk dat je ook over je toekomstige bedrijf slecht kan praten in de toekomst. Hou je daarom steeds aan feitelijke gebeurtenissen en niet door een emotioneel gekleurde weergave van waarom je bent opgestapt.

6. Te weinig praten

We snappen maar al te goed dat sollicitatiegesprekken best intimiderend kunnen zijn. Toch is het belangrijk om niet té voorzichtig te zijn met wat je zegt.

Niets is namelijk zo vervelend als een kandidaat die amper iets te zeggen heeft. Wees dus responsief en vlot, zonder te overdrijven en ellenlange monologen af te vuren.

7. Te veel over geld onderhandelen

Sure, je bent benieuwd naar je salaris en je wil niet voor een hongerloon aan de slag. Maar tijdens je eerste interview al buitensporig assertief zijn omtrent je loon, is toch af te raden.

Dat geeft nu eenmaal de indruk dat je enkel op geld uit bent en dat is niet iets waar de meeste werkgevers om staan te juichen. Als je na je gesprek naar de volgende ronde gaat, volgt er vanzelf wel een fase van loononderhandeling.

8. Geen vragen stellen

Een sollicitatiegesprek hoort een dialoog te zijn, geen monoloog. Besef dus dat het jouw volste recht is om vragen te stellen tijdens je sollicitatie.

Sterker nog: als je goed voorbereide vragen stelt, wek je de indruk dat je zaken op voorhand hebt opgezocht en dat je toegewijd bent aan de functie. Stel ze dus gerust!

Bron: Huffpost en The Balance Careers

Meer over sollicitatiegesprekken?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Maak deze 8 fouten niet bij je sollicitatiegesprek
Sluiten