Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Mindset 12 juni 2019

Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)

Fouten maken is menselijk, en toch kunnen we er nog een hoop over te leren. Niet per se over hoe we die fouten niet meer maken, maar juist over het accepteren dat fouten maken oké is. Sterker nog: je wilt juist heel véél fouten maken in je leven. Grote kans dat je als perfectionist nu kortsluiting krijgt, maar toch zal je fouten moeten maken om tot je droomleven te ontdekken. Dus we kunnen er maar beter goed in worden!

Of we het nu hebben over fouten maken op je werk of over verkeerde keuzes maken in de liefde of in vriendschappen: fouten zijn één van de beste leermomenten uit je leven. Dus die momenten kunnen we maar beter omarmen en meenemen in de toekomst.

Zo ga je om met fouten maken

Klinkt toch nog iets makkelijker dan het is? Met deze 3 manieren leer je beter omgaan met het maken van fouten:

Erken je gevoelens

Je kan nog zo sterk zijn en weten dat je zult leren van je fouten (‘dit ga ik volgende in elk geval nóóit meer doen’), het is en blijft gewoon k*t als iets faliekant misgaat. Zakken voor je rijbewijs, een sneer uithalen naar een vriendin of een fout op je werk of tijdens je studie. Als een situatie niet loopt zoals gepland, zijn we geneigd er op één van deze manieren op te reageren:

  • je geeft direct een ander de schuld
  • je geeft meteen jezelf de schuld
  • je probeert te verdringen wat er zojuist is gebeurd
  • je zoekt afleiding, bijvoorbeeld met binge eten, geld uitgeven of drinken.

De beste manier om verder te komen in een situatie, is om het probleem recht in de ogen te kijken. Lastig, maar de meest effectieve manier om verder te kunnen. Wanneer je gevoelens of emoties negeert, zul je er uiteindelijk alleen maar meer last van gaan krijgen, omdat ze niet verwerkt worden. Zie het als een soort bal die je onder water probeert te houden.

Af en toe afleiding zoeken kan best een goede manier zijn om goed voor jezelf te zorgen, maar uiteindelijk is de beste remedie na het maken van een fout, om je gevoelens te accepteren. Hoe confronterend dat ook is.

Je maakt een fout, je bent geen fout

Misschien wel het meestvoorkomende gevoel wanneer je een fout maakt: je voelt je zélf een mislukking. Onthoud goed dat je een fout hebt gemaakt (waarvan je leert), maar dat betekent niet dat jij die fout bent. Jij en je fout zijn twee verschillende dingen.

En guess what; fouten maken is onvermijdelijk. Sterker nog: falen is leerzaam en hoognodig. Het is nodig om vooruit te kunnen in het leven. Probeer voor jezelf een actieplan op te zetten in plaats van te blijven malen over het feit dat je hebt gefaald in iets. Wat kan je hierna doen om je fout in de toekomst te voorkomen? Wat in elk geval níét helpt, is jezelf te vertellen dat jij een fout bent of niks kan. Life goes on. 

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Iedereen maakt fouten

Zelfs de slimste mensen weten niet alles. En dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. Wedden dat jouw baas niet verwacht dat jij alle taken tot in de perfectie uitvoert? Als jij je fouten erkent en jezelf herpakt, getuigt dat van veel moed en zal het je vooral nieuwe kennis opleveren!

Ze zeggen niet voor niets dat succesvolle mensen degenen zijn die de meeste fouten hebben gemaakt, maar steeds weer zijn opgestaan! In the end of the day, we’re all just human beings.

Verder lezen over fouten maken

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Reageer op artikel:
Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)
Sluiten