Pas op! Maak deze 5 fouten niet in je carrière

Je collega’s zie je vaker dan je familie, op de werkvloer breng je (zonder dat je het doorhebt) vaak meer tijd door dan in je eigen bed en je doet het waarschijnlijk ook nog eens het grootste deel van je leven. Omdat ons werk zoveel voor ons betekent, willen we het graag goed doen en willen we geen fouten maken in onze carrière.

Helaas is een foutje zo gemaakt. Wij behoeden je graag voor deze dodelijke misstappen in je loopbaan. Read and learn!

1. Akkoord gaan met wat je wordt geboden

Vaak durven we niet voor meer salaris te vragen, omdat we bang zijn om afgewezen te worden en gaan we te snel akkoord met wat ons wordt geboden.

Vooral wij vrouwen hebben er een handje van om niet te onderhandelen voor een beter salaris, terwijl we weten dat ze meer verdienen.

Weet wat je waard bent en vecht daarvoor. Ook al gaat het om een paar tientjes. Maak jezelf hard voor het salaris dat je wilt verdienen en weet hoe je jezelf moet verkopen.  Je mag best een beetje brutaal zijn.

Ook interessant: Waarom je nooit een nieuwe baan voor het geld moet nemen

2. Slecht weggaan bij je oude baan

Natuurlijk kan het voorkomen dat je uit ongenoegen weg gaat bij je baan, maar dat hoeft niet te betekenen dat je het ook slecht moet afsluiten.

Hoe rot de situatie ook is, er zijn genoeg manieren om je job goed af te sluiten en ervoor te zorgen dat de HR-manager jouw situatie niet aanhaalt als bad example.

Lees ook: Hoe zorg je dat je weggaat bij je huidige baan zonder banden te beschadigen?

3. Dingen alleen maar zakelijk bekijken

Je verschijnt op werk om te werken (no shit, Sherlock), maar werk draait niet alleen maar om zakelijke dingen.

Je werk kent ook persoonlijke kanten, zoals de relaties die je opbouwt en connecties die je maakt.

En ook in je persoonlijke leven ontmoet je mensen die je zakelijk verder kunnen helpen.

Realiseer je dat ook het onderhouden van relaties onderdeel is van je baan en werkende leven en dat likeability een grote factor is bij het aannemen van nieuw personeel.

4. Het jezelf te makkelijk maken

Het is te gek als je een baan hebt waar je qua skillset goed past. Maar vergeet niet dat het ook belangrijk is om aan je skillset te blijven werken en te bijven groeien, óók in de functie waarin je nu zit.

Als je verder wilt komen in je carrière is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen en up to date te blijven van wat er mogelijk is.

Nieuwe skill leren? Je hebt maar 20 uur nodig!

5. Stoppen met netwerken

Het is verleidelijk om niet meer te gaan netwerken als je al een baan hebt. Helemaal omdat netwerken niet de favoriete hobby is van de meeste mensen.

Netwerken voor introverten: 7 tips om die borrel te overleven

Toch is het een grote fout om te stoppen met netwerken. Ook als je al een baan hebt, gaat het netwerken gewoon door! Zelfs als je goed op je plek zit, kunnen er namelijk banen zijn die toch beter bij je passen of een mooier carrièrepad of ontwikkeling bieden. Zonder een goed netwerk zijn er minder mensen die aan jou denken bij het vrijkomen van een positie waar jij wellicht bij past.

Dus: ontmoet mensen, praat, laat van jezelf horen en vertel anderen dat je je ogen openhoudt voor nieuwe uitdagingen als je daaraan toe bent.

Verder lezen: Netwerk speelt belangrijke rol bij carrièresucces van Nederlanders en Waarom veel vrouwen in je netwerk hebben het beste is wat je voor je carrière kan doen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Pas op! Maak deze 5 fouten niet in je carrière
Sluiten