Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 28 aug 2020

Pas op: deze money mistakes wil je niet maken

Een volwassene zijn is helemaal niet leuk. Wat zeg ik, soms is het gewoon heel moeilijk. Het balanceren van een succesvolle carrière, een sociaal leven en me-time is al een vak apart. Maar het lastigste – en minst leuke – aspect aan volwassen worden is toch wel de verantwoordelijkheid van geld. Fouten wil je niet maken en bovendien: rekeningen en boodschappen betalen, daar wordt niemand blij van.

Dat het hele ‘money management’ gebeuren niet het meest sexy onderwerp is, weten wij als geen ander. Toch is het belangrijk het hier over te hebben en wordt het een stuk makkelijker als je deze financiële fouten niet meer maakt.

Niet denken aan de toekomst

Alhoewel wij helemaal Team ‘Leef in het hier en nu’ zijn, moet je deze mindset een beetje loslaten als het gaat om geld. We weten het: het plannen van je financiële toekomst klinkt als een volwassen taak en jij voelt je in het beste geval een semi-volwassene. Hoe dan ook is het belangrijk om te kijken naar je doelen op de lange termijn.

Wil je ooit een huis kopen? Ooit met pensioen gaan (ja, daar moet je echt nu al aan denken)? Wat ga je doen als je onverwachts je baan verliest? Ga er echt even voor zitten en bepaal waar jij geld voor opzij gaat zetten en hoeveel per maand je kwijt kan. Dan wordt het een stuk makkelijker om dat ook daadwerkelijk te doen.

Geen budget vaststellen

Deze fout en die hierboven gaan natuurlijk hand in hand. Toch is het punt hierboven vooral een tip op de lange termijn en het vaststellen van een budget een maandelijkse tip. Bekijk hoeveel je per maand wil uitgeven aan boodschappen en kleding. Wees realistisch en wees niet té streng voor jezelf. Zonder budget heb je waarschijnlijk totaal geen overzicht over je uitgave en kan het harder gaan dan je doorhebt.

Niet onderhandelen over je tarief/salaris

We zeggen het wel vaker, maar we zeggen het gewoon nog een keer: zorg dat je betaald krijgt wat je waard bent. In andere woorden: onderhandel over je tarief of je salaris. Dit is één van de ergste money mistakes. Het is inderdaad ongemakkelijk om over geld te praten. Maar één seconde ongemakkelijkheid weegt niet op tegen het geld wat je zou kunnen verdienen.

Luistertip: Leer onderhandelen wat je waard bent met de nieuwste WorkJuice Podcast

Roekeloos geld uitgeven

Al je geld uitgeven als je salarisstrook binnenkomt en de rest van de maand leven op pasta pesto en droog brood, is voor veel mensen een valkuil. Herkenbaar? Stop daar dan mee. Als het goed is helpt het vaststellen van budgetten hier al mee, maar zorg ervoor dat je niet roekeloos geld uitgeeft.

Er kan namelijk altijd een noodgeval zijn. Misschien gaat je wasmachine wel kapot. Bovendien, wat geld op je spaarrekening hebben, zorgt echt voor een relaxter en minder gestresst gevoel.

Denken dat geld alles is

Dit is een financiële fout waar je misschien niet gelijk aan denkt: het hebben van geld staat niet gelijk aan geluk. Ja, je huilt fijner in een Ferrari dan in een Fiat Panda. Maar wist je dat mensen die de loterij winnen, vaak ongelukkig eindigen? Verwar succes dus niet met geld. Succes gaat over zoveel meer dan hoeveel geld je hebt. Betaalt je baan niet geweldig, maar word je er wel blij van? Heb je geweldige vrienden en familieleden die je geliefd laten voelen? Heb je hobby’s en interesses waar je enthousiast van wordt? Als je die vragen met ja kan beantwoorden, dan ben je in mijn ogen al heel succesvol.

Houd deze laatste fout dus in je achterhoofd als je aan de andere fouten werkt. Ja, verstandig met geld omgaan is belangrijk. Maar geld moet niet het belangrijkste zijn in je leven.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Pas op: deze money mistakes wil je niet maken
Sluiten