Tessa Ham
Tessa Ham Geld 23 apr 2019

5 veelvoorkomende fouten die freelancers met hun tarieven maken

Voor jezelf beginnen heeft een hoop voordelen. Zo bepaal je zelf welke opdrachten je aanneemt én hoeveel je daarvoor vraagt. Maar dat is ook meteen een struikelpunt: want hoeveel kan je nou vragen voor jouw diensten? Wat is een goed uurtarief?

De kans bestaat dat je geld misloopt, zonder dat je het ook maar door hebt. Dit zijn 5 veelvoorkomende fouten die freelancers met hun tarieven maken.

Je vergeet de uren die je niet kunt factureren

Als freelancer kan je niet elk uur van een 40-urige werkweek factureren. Je mailt wat af, doet je eigen boekhouding en marketing, en misschien ben je ook nog tijd kwijt aan reizen naar je opdrachtgever. Vergeet ook zeker vakantie en ziekte niet: als freelancer word je niet betaald als je ziek of op vakantie bent.

Deze uren moet je dus meenemen in de berekening voor je uurtarief. Heb je hier nog niet aan gedacht? Of heb je sowieso geen idee waar je allemaal aan moet denken bij het bepalen van je uurtarief? Hier vind je een berekening die je helpt een goed uurtarief vast te stellen.

Je denkt niet aan de belasting

Als freelancer moet je twee soorten belasting betalen: omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Hoeveel je bij die tweede belasting moet betalen, hangt van een paar factoren af, waaronder je winst.

De hoogte van het bedrag wordt elk jaar achteraf bepaald, aan de hand van je belastingaangifte die voor 1 mei ingeleverd moet worden. Het is verstandig om gedurende het jaar geld opzij te zetten, zodat je niet ineens een heel bedrag moet ophoesten.

Aan het begin van je carrière wordt vaak gezegd dat je veilig bent als je 1/3 van je bruto winst opzij zet. Als je na een tijd meer winst gaat maken, zal je ook meer belasting moeten betalen. Te veel reserveren is op zich niet erg. Als je toch minder terug moet betalen, houd je gewoon een mooie buffer over natuurlijk.

Je praat niet met andere freelancers

Een uurtarief beslissen is lastig. Je wil niet te hoog inzetten (zeker aan het begin van je carrière), omdat de concurrentie er dan met de opdracht vandoor gaat. Tegelijkertijd wil je ook weer niet te laag gaan zitten, want dan loop je geld mis.

Niet iedereen wil delen wat ze precies vragen, maar probeer erover te praten met andere freelancers in jouw branche. Je hebt er vast een paar in je netwerk. Ook als dat niet zo is, kun je met anderen in gesprek, via bijvoorbeeld een Facebook-groep als Ambitieuze Meisjes.

Het helpt je om meer kennis te vergaren over de markt en zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder een bedrag naar een potentiële opdrachtgever zal sturen.

Je vergeet je skills

Sommige mensen zijn nou eenmaal sneller dan anderen. Maar dat jij een taak snel uitvoert, hoeft niet per se te betekenen dat jij minder betaald krijgt dan je concurrenten voor hetzelfde werk. Steeds meer freelancers berekenen hun skills (zoals snel werken) en expertise door in hun uurtarief.

Je rekent alleen per uur

Veel freelancers hebben een uurtarief, wat natuurlijk helemaal niet verkeerd is. Maar je kunt natuurlijk ook per stuk of per opdracht een tarief berekenen. Stel dat je tekstschrijver bent en webteksten schrijft, dan kun je ook een bedrag rekenen voor de hele website.

In een langdurig project gaat namelijk ook veel tijd zitten in zaken waar je in principe niet voor betaald krijgt (maar toch ook weer wel). Wat dacht je van meetings met je opdrachtgever, mailcontact, research? Een vaste prijs kan je uiteindelijk meer geld opleveren.

Meer lezen over je uurtarief bepalen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 veelvoorkomende fouten die freelancers met hun tarieven maken
Sluiten